Op 3 en 4 juli 2019 vonden voor de tweede keer de Ökofeldtage van Duitsland plaats. In de Hessische Staatsdomäne Frankenhausen, vlakbij Kassel, lieten in totaal 11.000 bezoekers zich inspireren door bijna 350 bedrijven, NGO's en wetenschappelijke instellingen.Vergeleken met de eerste editie in 2017 is het aantal deelnemende bedrijven bijna verdubbeld en het aantal bezoekers met bijna een derde toegenomen. Op 1.200 demoveldjes werden gewassen, groenbemesters en teeltsystemen gepresenteerd die bijzonder goed bij de biologische landbouw passen. Tijdens meer dan 70 machinedemonstraties konden honderden biologische (maar ook gangbare) boeren de modernste GPS gestuurde schoffel-, eg- en freesmachines bekijken. Er was veel aandacht voor behoud van bodemvocht en –structuur, bijvoorbeeld bij de groenbemesters, in de composthal en in de verschillende wetenschapstenten.

Stallgespräche
Vanuit de wetenschap kwamen veel nieuwe bevindingen aan bod, bijvoorbeeld in de tent van het federale programma ter bevordering van biologische landbouw (BLÖN) dat honderden onderzoeksprojecten financiert. In de moderne stal van de Universiteit Kassel vonden 'Stallgespräche' plaats waarin experts op het vlak van dierenwelzijn met de bezoekers in gesprek gingen over innovatieve stalsystemen en diervoeding. In vier grote zalen rond het centrale erf vonden goed bezochte symposia en workshops plaats met levendige deelname vanuit de praktijk, wetenschap en consumenten, over onderwerpen als omschakeling, vermarkting en regeneratieve landbouw.

Uitstekende gelegenheid ontmoeting Duitse biologische sector
Ook vanuit Nederland waren er verschillende bedrijven die bijvoorbeeld zaadgoed en ondersteuning in fokprogramma’s aan Duitse klanten leveren. De Ökofeldtage zijn een uitstekende gelegenheid om de Duitse biologische sector te ontmoeten, nieuwe contacten op te doen en de klantenkring uit te breiden. De biologische sector van Duitsland zet duidelijk in op een forse groei: De overheid streeft naar een verdubbeling van het areaal naar 20% en sommige deelstaten leggen de lat nog hoger.  

De volgende Ökofeldtage vinden in 2021 plaats in de Hessische Staatsdomäne Gladbacherhof vlakbij Gießen. Ook dan zal het evenement georganiseerd worden door FiBL Projekte GmbH. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich nu al melden.

Bron: Ministerie van LNV