Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Het hoofddoel op de lange termijn is om ons Duitse seizoen te verlengen"

Fotoreportage: bedrijfsvoering bij Blaubeerland/Blaubeergarten

Bij het bedrijf van de familie Badenhop in het Duitse Grethem waren er afgelopen week twee redenen om feest te vieren: naar aanleiding van de opening van het blauwe bessenseizoen trokken veel vakbezoekers naar het oudste teeltbedrijf in Europa in het hart van Niedersachsen. Parallel daaraan was het ook 25 jaar geleden dat de familie Badenhop het bedrijf overnam en de Blaubeergarten daadwerkelijk ontstond. Ondanks de snelle ontwikkeling van de Duitse blauwe bessenbranche, in het bijzonder in Niedersachsen, evenals de gemeenschappelijke verkoopstructuur van Blaubeergarten, kijken de ambitieuze telers en handelaren van het bedrijf nog altijd vooruit.Hier gaat u direct naar de complete fotogalerij van de opening van het blauwe bessenseizoen op 27 juni 2019.

Na de feestelijke opening op het bedrijf van de familie Badenhop ging men naar de plantage midden in het nabijgelegen bos. Hier wordt sinds 24 juni ijverig geoogst, bevestigt Jörg Lübbehüsen, directeur van Blaubeergarten. "Momenteel staat het vroege ras Duke in de focus. De Bluecrop, die door veel telers geteeld wordt, volgt het ras Duke op. Een groot spectrum aan rassen stelt de hoge kwaliteitseisen van het bedrijf veilig. Bij de latere rassen hebben Elizabeth en Draper zich reeds bewezen“, vertelt hij over de diversiteit aan rassen binnen de blauwe bessenteelt.

Investeringen in koeling en verpakking
Blaubeergarten ontstond in 1997 toen vier blauwe bessentelers zich verenigen en ontwikkelde zich tot een succesvol concern met inmiddels acht aangesloten teeltbedrijven. In de nabijgelegen verwerkingshal (actuele totale capaciteit: circa 2000 m2) werd flink geïnvesteerd in koel- en verpakkingstechniek. Momenteel  Momenteel staan de modernste koelcellen met CA-techniek en volledig automatische behandelings- en verpakkingstechniek ter beschikking. "Het hoofddoel van ons bedrijf is om het Duitse seizoen door middel van de juiste koeling succesvol te verlengen", zegt Jörg.

Voor het verpakken werd een sealinstallatie met twee banen  van het bedrijf ProSeal ingebouwd. Hierdoor is het bedrijf in staat om de blauwe bessen in doorzichtige, stapelbare schaaltjes te leveren zodat de consument de bessen voor aankoop goed kan zien. De machine kan tot wel 200 schaaltjes per minuut sealen. "Een tweede optie is het gebruik van duurzame schaaltjes van houtpulp, die eveneens goed ontvangen worden“, voegt Jörg er aan toe.


Directeur Jörg Lübbehüsen toont duurzame schaaltjes van houtpulp, een tweede verpakkingsoplossing die goed ontvangen wordt.

Verwerking van biologische blauwe bessen
Sinds 2017 runnen Christina Badenhop en haar zoon Hannes het bedrijf Badenhop BIO GbR, met de teelt van biologische blauwe bessen in Bioland kwaliteit. "De volgende stap zou zijn om ook de biologische blauwe bessen hier in dezelfde hal te kunnen verwerken", luidt het afsluitend.

Hier gaat u direct naar de complete fotogalerij van de opening van het blauwe bessenseizoen op 27 juni 2019.

Voor meer informatie:
Blaubeergarten GmbH
Grethemer Hauptstraße 35
29690 Grethem
Telefoon: 05164 – 9 14 20
Telefax: 05164 – 9 14 21
E-mail: [email protected]
www.blaubeerland.de 

Publicatiedatum: