Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Top 100 innovatieve bedrijven van de KVK

De meest innovatieve bedrijven voor en door de AGF-sector

De KVK heeft de 100 meest innovatieve bedrijven uit het MKB geselecteerd voor 2019. Op woensdag 25 september vindt de feestelijke bijeenkomst plaats en dan maakt de jury de ranking bekend. Hierbij een overzicht van de bedrijven die interessant zijn en/of afkomstig zijn uit de AGF-sector.

Botanic Bites – oestervoetzwammetjes voor de consumptie
Van de oogst van oesterzwammen bestaat 20% uit voetjes. Deze worden vaak niet gebruikt. Dat is zonde, want ook van deze reststroom kun je een duurzaam en voedzaam nieuw product maken. Botanic Bites introduceert daarom de Choonk: knapperige, sappige umami stukjes gemaakt van geredde oesterzwamvoetjes. Jaarlijks worden in Nederland 305 ton oesterzwamvoetjes geproduceerd. De ondernemers van Botanic Bites werken samen met diverse oesterzwamtelers en ZLTO om méér te doen met oesterzwamvoetjes. Naast efficiënt gebruik van grondstoffen leveren Choonk ook  extra inkomsten op voor de kwekers. Hun afvalstof wordt zo weer een grondstof.

http://www.botanicbites.com/

Biocare Products – alternatief voor plastic
In het streven naar het gebruik van minder plastic in de wereld introduceert Botanic Products SuperBee Wax Wraps SuperBee Wax Wraps is een eco-vriendelijk alternatief voor het thuisgebruik van plastic zakjes, plastic en aluminium huishoudfolie. Verpak voedsel zoals een halve watermeloen, je lunch of kliekjes met de SuperBee Wax Wrap. Was deze na gebruik af met wat lauw warm water en een beetje ecologische zeep, laat het drogen en gebruik ze weer opnieuw. De doeken worden gemaakt van biologisch katoen, zijn bij intensief gebruik een jaar herbruikbaar en zijn antibacterieel door de bijenwas.

http://www.biocareproducts.nl/

Bever innovations horticulture – verticale tuinbouw en LED-verlichting
Hoe krijgen we in de tuinbouw meer kweekoppervlak bij gelijkblijvend vloeroppervlak? Verticale tuinbouw waarbij gebruik gemaakt wordt van LED-verlichting kan hiervoor een oplossing bieden. De Leaf Carrier maakt dit mogelijk. De Leaf Carrier is een kweekkar met 7, 10 of 15 lagen. Doordat de LED’s zijn geïntegreerd in de trays waarop de plantjes staan, ontstaat een maximaal kweekoppervlak per vierkante meter vloeroppervlak. De LED-verlichting bundelt het rode en blauwe licht waarmee het juiste kleurenspectrum ontstaat voor de plantenteelt. Het geheel zorgt voor een gelijkmatige en stabiele groei van de plantjes.

https://horticulture.beverinnovations.com/

Biobound BV – Teelt van olifantsgras
In de omgeving van Schiphol wordt olifantsgras geteeld. Ganzen worden hiermee geweerd van de start- en landingsbanen. Na het maaien van dit gras komt het in straatmeubilair, tegels en trappen. Ook worden grote verhardingsplaten gemaakt voor wandel- en fietspaden en rotondes. Bij deze producten wordt ook betonpuin hierbij hergebruikt.  Samen met het olifantsgras zorgt dit ervoor dat de footprint van de producten de helft lager is dan van traditionele betonproducten.

https://biobound.nl/

BE O Bottle – waterfles van suikerriet
Bijna alle plastic op de wereld is gemaakt van aardolie. Een materiaal wat niet alleen eindig is maar ook zorgt voor een enorme CO2 uitstoot bij verbranding. Suikerriet daarentegen neemt tijdens het gehele groeiproces tot aan de omzetting in bioplastic CO2 uit de lucht. Deze grondstof is hernieuwbaar en door natuurlijke aanwas of teelt snel opnieuw beschikbaar. De reststroom van deze voedingsbron kan gebruikt worden om bioplastic van te maken. BE O gebruikt dat om waterflessen van te maken.

https://beobottle.com/

Ecocreation BV – van afval naar compost
Een duurzame toekomst voor iedereen, dat is de visie van Ecocreation. Met hun vinding voegen ze de daad bij het woord. De Ecocreation composteermachine zet binnen 24 uur organisch afval om naar compost. Van elke 100 kilo afval blijft 15 kilo compost over: een volumebesparing van 85%.

http://ecocreation.nl/

Kromkommer – tegengaan van verspilling van kromme groenten en fruit
Kromkommer streeft naar een structurele verandering in de hele voedselketen. Ze redden vorig jaar 60.000 duizend kilo kromme groente maakten er soep van. Maar ze willen vooral ook anderen aanzetten om anders te kijken naar de kwaliteit van groenten en fruit.

Ongeveer vijftien procent van het groenten en fruit wordt verspild omdat het niet mooi genoeg zou zijn of omdat er simpelweg teveel van is. Het bedrijf vraagt aandacht voor deze voedselverspilling op een ludieke manier. Zo kreeg een stapel van honderden kilo’s kromme pastinaken een prominente plek op het Haagse Binnenhof en stond er op de Dam een container met 7000 kilo kromme courgettes.

https://www.kromkommer.com/

Knakwortel V.O.F. – wortel als vleesvervanger
De Knakwortel is een volledige plantaardige variant op de klassieke hotdog. Grappig en eenvoudig maar vooral ook duurzaam. Met Knakwortel combineren ze de herkenbare gezonde wortel met de geliefde smaak van streetfood. Een klassieker uit New York, maar dan van deze tijd.

De knakwortel past ook bij de trend om meer vegetarisch en veganistisch te eten. Het product is 100% afkomstig uit Nederland en wordt hier ook geproduceerd.

https://www.knakwortel.nl/

Otflow – koelmat houdt bederfelijke waar langer vers
Temperatuurschommelingen zorgen ervoor dat veel vers fruit verloren gaat tijdens transport. Het kost naast veel waardevolle voedingsmiddelen ook veel geld. Voor dit lastige probleem dient zich een op het oog simpele oplossing aan: de OTFLOW. Deze paperboard mat plaats je op de bodem van een koelcontainer. Hierdoor ontstaat een betere luchtstroom en stabielere temperatuur, en wordt verspilling van bederfelijke waar voorkomen.

https://www.otflow.com/

PureBlue – desinfectie van troebel water
Het is PureBlue gelukt met de SonoFlux ++ reactor om troebel water te zuiveren. Ook gewasbeschermingsmiddelen in de tuinbouw worden afgebroken waarbij het water direct wordt gedesinfecteerd. Hergebruik in de kas is weer mogelijk.

In de reactor wordt gebruik gemaakt van ultraviolet licht en ultrasoon geluid. Ziektekiemen en micro organismen worden gedood door het ultraviolette licht. In de reactor ontstaat aanslag maar dit wordt door het ultrasoon geluid verwijderd. De reactor blijft dus schoon en het water is zuiver.

https://www.pureblue.nl/

Water IQ International BV – water is de basis van de teelt
Sinds januari 2018 mogen Nederlandse glastuinbouwbedrijven geen water meer lozen als dat niet voor tenminste 95% vrij is van bestrijdingsmiddelen. Maar nog veel mooier is het als een teler al het water behoudt voor het productieproces. De Opticlear Diamond van Water IQ is een installatie die waterstromen zuivert en ervoor zorgt dat het water zo optimaal mogelijk kan worden (her)gebruikt. Water besparen in je productieproces én tegelijkertijd de kwaliteit van het eindproduct verbeteren, dat is het doel van Water IQ.

https://www.kvkinnovatietop100.nl/site/Water-IQ-International-Water-is-de-basis-van-de-teelt

Voor de volledige top 100 van innovatieve bedrijven van de KVK:
https://www.kvkinnovatietop100.nl/site/top-100-2019

Publicatiedatum: