Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nick Bakelaar, Spot:

"Zowel in Europa als de VS goede vraag en hoge prijzen zoete aardappelen"

Tholen - De markt voor zoete aardappelen wordt nog steeds gekenmerkt door tekorten om aan de vraag te voldoen. " De consumptie van zoete aardappelen is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Iedere retailer heeft ze tegenwoordig zowel vers als diepgevroren en versneden in het schap. Het afgelopen seizoen in Noord-Amerika, wat nog het grootste aandeel van de zoete aardappelen in Europa voorziet, viel behoorlijk tegen doordat er minder aardappelen werden geteeld. De voornaamste reden was hiervan was dat de prijzen afgelopen vijf jaar zo laag waren. Daarnaast viel de oogst per hectare substantieel lager uit doordat het weer over het hele seizoen niet meezat, zoals al eerder op AGF.nl is uitgelicht", vertelt Nick Bakelaar van Spot uit Poeldijk.

"De komende weken zal de beschikbaarheid nog steeds laag zijn. De aardappels van de farms in de Verenigde Staten zitten nog steeds in de grond en naar verwachting zullen we gaan verpakken vanaf september / oktober om te verladen naar Europa", vervolgt Nick. "Zowel op de Europese markt als op de markt in de Verenigde Staten maken we sterke prijzen en is de vraag nog steeds heel hoog. Komende weken zullen we wel voldoende zoete aardappelen (zowel conventioneel als biologisch) naar Nederland verschepen om onze programma’s uit te kunnen uitleveren. Hierdoor verwachten wij geen gat te krijgen in onze aankomsten en door kunnen gaan totdat we de nieuwe aardappels gaan krijgen in september/oktober."

"Ook vanuit Egypte zijn de eerste verladingen door verschillende telers onderweg richting Europa. Deze zullen naar verwachting over één à twee weken binnen gaan komen. Dit zijn zogenaamde “eerste generatie” aardappelen, namelijk de oogst van de eerste slips die uit de 5-7 stekjes die uit de eerste aardappelen groeien. Wij kiezen er bewust voor, om de aardappelen die we niet poten die uit de eerste generatie groeien, deze lokaal in Egypte af te zetten en te gebruiken om frites van te maken. Dit omdat deze zoete aardappelen slecht houdbaar zijn en dit verder in de keten problemen gaat veroorzaken. De eerste aankomst uit Egypte bij ons zijn aardappelen die uit de tweede generatie zijn geteeld zal rond week 30/31 zijn. Deze zullen goed op smaak, kleur en houdbaar zijn", besluit Nick.

Voor meer informatie:
Nick Bakelaar
Spot
ABC Westland 128
2685 DB Poeldijk
Tel: 0174-470105
nick@spot.farm   
www.spot.farm