Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kijk uit voor trips in uien

Trips voelt zich opperbest bij warm en droog weer. Het aantal trips in het gewas kan dan explosief stijgen. "Houd het goed in de gaten", zegt Johan Leenders, specialist biologische akkerbouw. "We hebben de eerste larven zien lopen, dus er is in elk geval één vlucht geweest. Neem op tijd maatregelen."

Een algemeen advies voor de aanpak van trips heeft Leenders niet. "Daarvoor spelen te veel factoren een rol", zegt hij. "De druk varieert per perceel. Natuurlijke vijanden helpen bij de bestrijding. Ook door beregening daalt het aantal trips. Dat zijn gunstige factoren. Maar liggen er in de buurt of zelfs naast jouw perceel gewassen die goede waardplanten zijn, dan kan de druk op het perceel relatief groot zijn."
De druk kan ook snel toenemen. De cyclus van eitje tot volwassen larve duurt soms minder dan twee weken. Daarnaast zoeken trips uit buurpercelen een goed heenkomen wanneer daar de bollen afsterven, de plantuien worden gerooid of de luzerne wordt gemaaid.
 
Trips Coach
"Schade voorkomen begint bij goed monitoren. Je moet weten wat er in het perceel en in de omgeving van het perceel gebeurt", zegt Leenders. De Trips Coach geeft een steuntje in de rug. Vangplaten in het gewas geven wekelijks een beeld van de druk. In combinatie met gewascontrole kan een gerichte strategie voor bestrijding worden uitgestippeld. "Het is mogelijk om het biologische Flipper te spuiten. Dat vraagt wel om een goede timing", zegt Leenders.

Voor meer informatie over het monitoren van trips en de mogelijkheden om de schade te beperken kan contact worden opgenomen met de specialist biologische akkerbouw of met de klantenservice van Agrifirm op T 088-488 12 10.

Publicatiedatum: