Jardins du Midi, gelegen in het hart van Lomagne, is een van de oudste Franse spelers binnen de knoflooksector. Het bedrijf volgt al 50 jaar dezelfde aanpak: “We willen vooral seizoensgebonden producten op de markt brengen om het hele jaar topkwaliteit aan te kunnen bieden,” zegt Philippe Quaranta, algemeen directeur van het bedrijf. Met meer dan 500 producten op de markt hebben de afzetters zich gericht op de segmentatie van het gewaardeerde aanbod via een sterke communicatiestrategie. Het bedrijf, dat tot nu toe betrokken is bij drie verschillende biologische initiatieven, besloot dit jaar om de betrokkenheid bij de telers te versterken door zich aan te sluiten bij ‘La Gamme Solidaire‘, een vierde biologisch initiatief.


Wat garandeert ‘La Gamme Solidaire’?
“Wat we ‘solidair’ vinden, is het garanderen van zekerheid met betrekking tot het telen en het inkomen van de telers,” legt Philippe uit. “Het gaat om het betalen van de juiste prijs voor de producten van onze telers door rekening te houden met alle teeltkosten en hen een goed inkomen te garanderen. Het initiatief is er ook op gericht telers een betrouwbaar contract aan te bieden, aangezien het bedrijf zich voor een periode van drie jaar aan hen verbindt.

Die telers doen er op hun beurt alles aan om consumenten enkel kwaliteitsproducten aan te bieden die voldoen aan de voedselveiligheidsnormen en die op een milieuvriendelijke manier worden geteeld. Het initiatief schenkt ook aandacht aan de sociale verantwoordelijkheid ten aanzien van de gezondheid en de veiligheid van de werknemers.

Nog vóór het op de markt brengen van het aanbod, dat begin augustus met de afzet van de nieuwe producten van start gaat, houdt 80% van de telers zich inmiddels aan dit solidariteitsinitiatief. Op het moment dat Ail Solidaire dit jaar begint, houdt Jardins du Midi zich – via het op de markt brengen van uien en sjalotten – dan al aan dit initiatief.

Over Jardins du Midi
Jardins du Midi is in 1936 opgericht door Jeanne Duran. “In de knoflookwereld werken en werkten mensen met een sterke persoonlijkheid en mevrouw Duran is er daar een van. Uiteindelijk heeft mevrouw Duran ervoor gezorgd dat de afzet van lokale producten uit Lomagne op gang kwam,” zegt Philippe. In 1985 heeft mevrouw Duran het bedrijf aan haar zonen verkocht, dat later – om precies te zijn in 2011 – is overgenomen door Les Halles Mandar.

In de jaren 90 heeft het bedrijf zich verder uitgebreid en ontwikkeld zodat het ook kan exporteren en heeft het de afzetkanalen gediversifieerd. “Dat was de kracht van Jardins du Midi via de grootwinkelbedrijven.

Behalve met het aanbieden van product, hebben we ook geprobeerd ons bezig te houden met het aanbieden van service. In het kader hiervan hebben deze eeuw honderd verkoopmedewerkers zich toegelegd op de afzet van onze producten.

Omdat Jardins du Midi het belangrijker vindt kwaliteit in plaats van kwantiteit te bieden, verpakt het bedrijf alle premiumproducten, die voortkomen uit kwalitatieve productieprocessen, in een eigen verpakkingsstation. Dat het bedrijf op een ecologisch verantwoorde manier wenst te telen en te verpakken is een logisch vervolg op de betrokkenheid bij het promoten van duurzame landbouw, zo'n twintig jaar geleden. Het bedrijf past zelf ook duurzame landbouw toe en maakt geen gebruik meer van anti-kiemende conserveermiddelen. Daarnaast verpakt het bedrijf producten in een biologisch afbreekbare verpakking. Want zoals Philippe zegt: “We willen ons niet alleen aansluiten bij een biologisch initiatief, we willen het tot het uiterste gaan.”

Philippe Quaranta en Camille Le Large

Voor meer informatie:
Philippe Quaranta
Jardins du Midi
ZA La Sérignac
82 500 Beaumont de Lomagne
Telefoon: +33 5 63 65 36 00
www.jardinsdumidi.com