Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

FruitMasters plant overkapt biologisch proefperceel op Proeftuin Randwijk

Proeftuin Randwijk realiseert dit jaar in opdracht van FruitMasters een nieuw perceel biologische teelt. Op 6000m² staan onder een overkapping diverse hardfruitrassen. De coöperatie wil graag laten onderzoeken in hoeverre haar conceptrassen rendabel biologisch te telen zijn onder Nederlandse klimaatomstandigheden. De proef duurt minimaal vijf jaar.


FruitMasters werkt samen met Jan Peeters van Proeftuin Randwijk aan het biologische proefperceel

“Wij zien potentie in de biologische teelt voor onze conceptrassen,” zegt Mattijs Wakker, teeltspecialist bij FruitMasters. “Op het proefperceel in Randwijk staan onder andere Migo, Kanzi en Tessa in een overkapte omgeving, met daarbij ook Elstar en Conference als referentierassen. Met de overkapping wordt voorkomen dat de bomen nat regenen en hierdoor vermijden we schimmelinfecties. We streven ernaar om het aantal bespuitingen sterk te verminderen, dus ook de inzet van biologische hulpstoffen zo beperkt mogelijk te houden. Met dit biologische proefperceel onderzoeken we of we op deze wijze een optimaal biologisch teeltresultaat met onze conceptrassen kunnen realiseren en verkrijgen we materiaal om te kijken hoe onze conceptrassen in de biologische afzet worden ontvangen. Door altijd te streven naar een duurzame fruitteelt plukken we samen de vruchten.”


Op ruim halve hectare staan onder een overkapping diverse hardfruitrassen

Proeftuin Randwijk zal de verzorging van het proefperceel voor haar rekening nemen. Het product staat onder een overkapping van folie in combinatie met hagelnet. De overkapping is niet volledig dicht, maar bestaat uit 2,5 meter overkapping boven iedere rij, met een strook van 1,5 meter hagelnet ertussen. De investering in insectengaas staat op de planning. Het doel van het onderzoek is om in vijf jaar tijd meer te weten te komen over de biologische, overdekte teelt. De proeftuin monitort de ziekten en plagen. Ook wordt de kwaliteit en opbrengst vastgelegd.

Voor meer informatie:
FruitMasters
Deilseweg 7
Postbus 222
4190 CE Geldermalsen
Tel: 0345 578 808
www.fruitmastersholland.nl    

Publicatiedatum: