Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Krapte in trostomatenmarkt door productieproblemen elders

Mexicaanse kastomatenteelt beleeft goede tijden

Dankzij de overvloedige zonneschijn en het warme weer is de productie van kastomaten in Mexicaanse teeltgebieden op dit moment zeer goed. De hoge temperaturen lijken eindelijk hun intrede in de regio's te hebben gedaan en hierdoor is er sprake van wat verschuivingen tussen de verschillende teeltlocaties," legt Jaime Garcia van Kingdom Fresh Farms uit. 

"We telen jaarrond tomaten maar de focus ligt nu op de districten Torreon en Puebla," zegt hij. "De productie is zeer goed vanwege de gunstige weersomstandigheden. In Canada zijn er wat problemen  ontstaan als gevolg van regenval maar hier in Mexico verloopt alles tot dusver prima met als resultaat een goede aanvoer van tomaten, met name van de nieuwe oogst uit Puebla. De opbrengsten zijn ongelooflijk goed." 

Garcia voegt eraan toe dat de productie in Torreon momenteel het sterkst is. "Hoe warmer het weer, hoe sneller de tomaten rijpen en dat zien we momenteel in Torreon gebeuren. In Puebla liggen de temperaturen 's nachts en 's ochtends rond de 18,3 graden Celsius. Overdag lopen de temperaturen op tot 29,4 graden Celsius en dit zorgt voor een stabiele aanvoer."

Markt voor trostomaten zeer goed
Binnen de belangrijkste segmenten is de markt voor trostomaten het sterkst. Vanwege de problemen in andere regio's is er opeens een gat in de aanvoer ontstaan en hierdoor is de markt krapper dan anders. "De markt voor trostomaten is momenteel zeer goed," merkt Garcia op. "In Florida is de productie lager als gevolg van het weer. Binnenkort start ook in Tennessee en Zuid-Carolina het seizoen wat het ervoor zal zorgen dat de beschikbaarheid op de markt groeit. De laatste weken waren de prijzen goed. Ook de lokale productie komt nu op gang maar die vindt voornamelijk in de vollegrond plaats en is zodoende veel afhankelijker van het weer, met name nu het natte seizoen er weer aan komt."

Hij voegt eraan toe dan voor romatomaten het tegenovergestelde geldt. De aanvoer uit Sonora is later dan normaal op gang gekomen vanwege het koude voorjaar. "De markt voor romatomaten is een beetje ingezakt als gevolg van de extra hoeveelheden uit Sonora. Normaal gesproken zit het seizoen er tegen deze tijd al op. De prijzen van romatomaten blijven dus aan de lage kant."

De prijzen van cherrytomaten blijven stabiel tussen de €9,61 en €10,49, die van biologische ook met €13,17," vervolgt hij. "De prijzen van romatomaten liggen tussen de €9,65 en €11,37 per doos van 3,6 kilo."


Biologische cherrytomaten in een biologisch afbreekbare en composteerbare verpakking 

Biologisch afbreekbare en composteerbare verpakkingen
Kingdom Fresh Farms zegt dat het uitstekende reacties krijgt op haar biologisch afbreekbare en composteerbare verpakkingen. Het bedrijf had deze in 2006 al maar volgens Garcia duurde het even voor het product aansloeg omdat consumenten zich destijds een stuk minder bewust waren van de schade die plastic aan het milieu toebrengt. Het bedrijf ziet de vraag naar het product nu echter groeien. 

"De biologisch afbreekbare en composteerbare trays zijn goed voor 30% tot 35% van onze cherrytomatenproductie," vervolgt Garcia. "We hebben veel steun van retailers gehad. In de loop der jaren zijn consumenten meer gaan letten op hun plasticgebruik. Nu zien we dat de vraag van zowel retailers als consumenten groeit vanwege dit toegenomen bewustzijn."

Nieuwe producten in het najaar
Tomaten zijn niet het enige product dat Kingdom Fresh Farms teelt. Naast diverse tomatenrassen, waaronder ook biologische, teelt het bedrijf momenteel ook komkommers in haar kassen. Tegen het einde van de zomer zal het nog meer items toevoegen. Het bedrijf streeft ernaar om juiste in deze periode aan de vraag te kunnen beantwoorden.

"Kingdom Fresh Farms heeft een kassenareaal van meer dan 202 hectare in Mexico," zegt Garcia. "Vanaf half augustus zullen we courgette en gele en grijze pompoen aan ons aanbod toevoegen. We willen een one-stop shop voor onze klanten worden. We hebben gemerkt dat de vraag naar deze producten in augustus en september sterk is."

 

Voor meer informatie:
Jaime Garcia
Kingdom Fresh Farms
Tel.nr.: +1 (956) 668-8988
[email protected]
www.kingdomfresh.com

Publicatiedatum: