Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Elze-Lia Visser, Fruitweelde

"Sleutelbegrip in de sector: samenwerking"

Tholen - In Ingen in de Betuwe bevindt zich het biodynamische fruitteeltbedrijf Fruitweelde. De percelen waarop de bramen, frambozen, kiwibessen en rode bessen worden geteeld zijn met aandacht gekozen door Elze-Lia Visser. “In de grond steken we de meeste tijd en aandacht. Het is immers de basis van onze teelt.”

Zachtfruit
Het zachtfruit hangt er goed bij. “We zien een mooie gespreide bloei op onze percelen,” vertelt Elze-Lia. “Dat is nodig voor een spreiding in het seizoen zodat niet alle product op hetzelfde moment op de markt terecht komt, vooral met bramen is dat belangrijk. We zijn deze week begonnen met de pluk van de zomerframbozen. De frambozen die we later oogsten in augustus zien er goed uit. Volgende week kunnen we beginnen met de oogst van de eerste bramen. De rode bessen hangen er eveneens goed bij maar moeten nog kleuren. Dit jaar is de bloei van de kiwibessen ook goed gelopen. Dat is altijd afwachten omdat het een wilde plant is en de vorst de bloei ernstig kan beschadigen. Wat dat betreft hebben we een goede winter gehad dit jaar.”

Bramen

Bodem
De zorg voor de bodem is erg belangrijk. Elze-Lia besteedt hier veel aandacht aan en zoekt de juiste balans voor de bodem. “Met de biodynamische teelt hebben we daarnaast nog een beetje die extra aandacht voor de voeding in de grond. We werken met vaste mest en compost en voegen daarbij nog natuurlijke preparaten toe aan de mest. Het is een soort volkorenboterham die je de grond daarbij toedient in plaats van een sportdrank. Het leven in de bodem moet er harder voor werken maar dan heb je ook wat. We jagen onze planten dan ook niet op met vloeibare meststoffen of kunststof maar laten de planten op een natuurlijke wijze groeien.”

Links: kiwibessen, rechtsonder: zomerframbozen

Niet alleen de aandacht voor de bodem is belangrijk voor Elze-Lia. “We werken in kringloop waardoor er geen verspilling is in ons bedrijf. Fruit dat niet geschikt is voor de versconsumptie vriezen we in en laten we verwerken tot jam, ijs of sappen. Biodiversiteit is eveneens van belang. Zo hebben we op ons perceel vier bijenkasten staan. De honing mogen de bijen houden en de bijenvolken zijn vrij om te zwermen (het opsplitsen van een volk waarbij de helft van het bijenvolk op zoek gaat naar een nieuw nest).”

Samenwerking
De samenwerking in de biodynamische teelt is belangrijk voor Elze-Lia. “Binnen de organisatie van Nautilus is samenwerking met collega’s belangrijk. We doen dat onder andere binnen het natuurvoedingskanaal waar we met onze klanten samenkomen. Ik vind het belangrijk dat de klant een gezicht heeft bij het bedrijf waar de producten vandaan komen. We hebben dan ook een vaste groep van klanten waar we aan leveren. De prijzen voor de producten worden via Nautilus in goed overleg met elkaar afgesproken. Met collega’s kunnen we eventueel bijspringen als het nodig is. Stel ik heb schade aan de oogst door het weer, dan kan een collega uit een andere regio eventueel bijspringen met zijn oogst en vice versa.”

De oogst van de zomerframbozen is in volle gang

Nieuwe website
Momenteel is het aanbod van biologische en biodynamische producten nog altijd lager dan de vraag. De arealen in Nederland blijven echter stabiel en Nautilus is dan ook op zoek naar meer telers die de omschakeling willen maken. De teler moet daarbij echter stevig achter zijn standpunt staan. Elze-Lia zit in ieder geval op haar plaats in de Biodynamische teelt. “We hebben laatst een paar vernieuwingen doorgevoerd in ons bedrijf. Zo hebben we een nieuwe website gelanceerd die ontworpen is door onze dochter, zijn we samen met Nautilus bezig met het ontwerpen van nieuwe verpakkingen voor onze producten en zijn we ook actief geworden op social media.” Naast de vernieuwingen heeft Elze-Lia nog de mogelijkheid om haar areaal op het perceel uit te breiden.

Voor meer informatie:
Nautilus Organic
Tel: +31 (0)3 21 328 040
sales@nautilusorganic.nl
Elze-Lia Visser
Tel: +31 (0)6 52 000 222
Elze-lia@fruitweelde.nl
www.fruitweelde.nl