Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wiel van de Bool, tuinderij De Waog:

"De paarse soort heeft een meer typische koolrabi smaak"

De meeste mensen kennen de lichtgroene koolrabi. Er is echter ook een paarse variant. Odin belde met Wiel van de Bool, eigenaar van tuinderij De Waog, die de koolrabi voor hen heeft geteeld.

Wat is koolrabi?
Een knolvormige verdikking van de prachtige koolrabi plant. De koolrabi groeit boven de grond.

Verschil paarse en lichtgroene koolrabi
Wiel: "Het zijn twee verschillende soorten. Koolrabi is een heerlijke groente, maar heeft als eigenschap dat als hij lang op het land staat, harder en minder smaakvol wordt. Met veredeling van de lichtgroene variant hebben ze dit proberen op te lossen. Het gevolg is dat de smaak wat minder uitgesproken is geworden. De paarse soort heeft een meer typische koolrabi smaak. En anders dan velen denken, is de paarse variant ook wit van binnen. Beiden zijn overigens wel echt lekker sappig."

Teelt en oogst
Wanneer is de koolrabi geplant? "We zijn vroeg begonnen, in maart al. Daarna hebben we, en nog steeds, elke twee weken bijgeplant om constant te kunnen oogsten en uitleveren. De hoeveelheid oogst per keer valt echter toch nog moeilijk te plannen. Door warmer of kouder weer kan er zomaar 10 dagen verschil in groeitijd zitten. Het wat koude weer heeft nu voor een langzamere groei gezorgd."

Uitdagingen tijdens de groei
Kent de koolrabi natuurlijke vijanden? "Ja, de koolvlieg. Als deze komt, kunnen we daar niets tegen doen. Het is echt een plaag. De koolvlieg vreet aan het onderste deel van de kool en dan gaat de oogst verloren. Gelukkig hebben we daar dit jaar geen last van. Verder kan een groot verschil in temperatuur zorgen voor barsten. Dit gebeurt als het van koud weer te snel warm wordt. Zoals nu eigenlijk. Om barsten te voorkomen, is goed vochtig houden belangrijk. Regelmatig water geven scheelt veel."

Eetbare bladeren
"Wat niet iedereen weet, is dat je ook de bladeren kunt eten. Voor 1,5 jaar lang hebben wij de koolrabi hart blaadjes (de jongste bladeren) geleverd aan sterrenrestaurant Rijks in het Rijksmuseum. Een Japanse chef paneerde en frituurde deze blaadjes. Een wat eenvoudigere bereiding is in een soep, in een salade of in een roerbak gerecht."

Bron: Odin

Publicatiedatum: