Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
zaterdag 22 juni

Al 200 deelnemers aan Velt symposium Permacultuur

Meer en meer mensen raken geïnteresseerd in de principes van permacultuur. En dat blijkt ook aan de vele aanmeldingen die Velt, Vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren heeft gekregen voor haar symposium op zaterdag 22 juni van 09.00 uur tot 16.30 uur op de Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp. Met 200 deelnemers is de organisatie dik tevreden. Een enkeling kan daar nog bij, maar dan moet de persoon wel snel zijn. Uiterlijk dit weekend kan men zich nog inschrijven.

De auteurs van het Permacultuur-boek verzorgen in de ochtend beide een boeiende inleiding én signeren hun boek tijdens de middagpauze. Daarna volgen ervaringen van drie verschillende praktijkgerichte permacultuurprojecten uit Nederland en Frankrijk.

Experts aan het woord
Greet Tijskens, medeauteur van het boek Permacultuur: Van appelboom tot zeekool, opent de studiedag met haar kennis over successie. Ze vertelt hoe de natuur een kale bodem gaandeweg laat begroeien met telkens weer andere planten. En hoe je van dit natuurlijke vegetatieproces gebruik kunt maken in een permacultuurproject. Linder van den Heerik, de tweede auteur van het boek, gaat vervolgens dieper in op het vertalen van de principes van permacultuur naar een concreet ontwerp. Hoe richt je de tuin in? Hoe combineer je eenjarige planten met vaste planten, struiken en bomen in het ontwerp? Hoe werk je mee met de natuur en win je gaandeweg tijd?

Daarna worden 3 boeiende permacultuurprojecten in Nederland en Frankrijk toegelicht. Allereerst het voedselbos van Malika Cieremans die zich al bijna 20 jaar verdiept in het thema. Zij vertelt over haar motivatie voor voedselbossen en deelt haar kennis over inrichting, plantenkeuze en teelttechnische aspecten. Als tweede praktijkvoorbeeld vertelt Vera Greutink over de permacultuurtuin in Enschede; een eetbare bostuin met fruitbomen, kleinfruit, vaste groenten, kruiden en eetbare bloemen. Ze deelt haar ervaringen en grote en kleine successen. Tot slot vertelt Malika Cieremans over haar bezoek aan de Franse bioboerderij La Ferme du Bec-Hellouin. Op deze kleine boerderij vormen de principes van permacultuur het kader waarbinnen eigenaars Charles en Périnne te werk gaan. Ze streven naar een bedrijf dat niet alleen ecologisch sterk scoort maar ook economisch rendabel is.

Signeersessie Velt-boek Permacultuur: Van appelboom tot zeekool.
De auteurs en sprekers Linder van den Heerik en Greet Tijskens schreven samen het Velt-boek Permacultuur. Het boek bundelt kennis, jarenlange ervaring en vele praktische tips. De auteurs richtten zich vooral op het klimaat en de planten van de Lage Landen. Tijdens de lunch signeren beide auteurs het boek voor belangstellenden.

Deelname kost € 35 voor Velt-leden, niet Velt-leden betalen € 45 inclusief een uitgebreide ecologische lunch. Inschrijven voor het symposium kan via www.velt.nu/symposium

Publicatiedatum: