Op 20 juni 2019 om 15.30 uur wordt op de BioVelddag de Veldworkshop Strokenteelt gegeven. Op stroken van 6, 12 en 24 meter teelt ERF BV verschillende gewassen op een perceel van 50 hectare. De totale vruchtwisseling en gewas oppervlakte blijft met strokenteelt in stand, alleen ligt een gewas in stroken uit elkaar. De ruimtelijke diversiteit aan gewassen op één perceel wordt door strokenteelt sterk verhoogd. Dit ondersteunt en stimuleert biodiversiteit, wat waardevolle diensten oplevert. Zo biedt strokenteelt voedsel en schuilgelegenheid aan natuurlijke vijanden. Hiernaast biedt strokenteelt perspectief voor preventie en beheersing van ziektes. Bij slimme combinaties, van bijvoorbeeld gras en aardappelen, wordt de verspreiding van phytophtera in aardappelen vertraagd, waardoor het zich niet over de breedte kan verspreiden omdat het gras niet vatbaar is. Slimme combinaties maken is belangrijk, dan is strokenteelt praktisch haalbaar en de gewassen oogstbaar.

Roy Michielsen van ERF : "Het doel van ERF met strokenteelt is om de stabiliteit te bevorderen. We denken vooral voordeel te kunnen halen door minder afhankelijk te worden van de grillen van de natuur, ziekten en plagen." In deze strokenteelt workshop deelt Roy de eerste ervaringen. Hoe kwam deze innovatie tot stand, wat gaat goed en wat blijkt lastig? Samen met de onderzoekers, Dirk van Apeldoorn en Fogelina Cuperus (WUR - Open teelten), lopen we langs de strokenteelt percelen en worden resultaten en ervaringen gedeeld. Deze workshop wordt u op de BioVelddag aangeboden. Geïnteresseerden kunnen zich nadien inschrijven voor een strokenteelt cursus die in het najaar gepland staat.

Strokenteeltoogst Broekemahoeve

Lieveheersbeestje boon

De BioVelddag is gratis voor bezoekers en heeft de optie om aan het einde van de dag mee te eten. Opgeven voor de maaltijd kan door te mailen naar biovelddag@destrandhoeve.nl, de kosten van de maaltijd bedragen met een reservering maar € 21,50. Er wordt ter plekke rekening gehouden met vegetariërs of allergie wensen.

Datum: donderdag 20 juni 2019
Thema: Toekomst en Techniek, TT Lelystad
Organisatie: Wageningen UR Open Teelten, Louis Bolk Instituut, Agrifirm, Delphy en Let’s talk bio!
Start Velddag: 14 uur met om 18 uur een maaltijd
Entree bezoekers: gratis
Aanmelden en meer info: www.biovelddag.nl