Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat doen wij op grote schaal wat niet zo duurzaam is als wij denken?

Afgelopen zaterdag 8 juni was het World Oceans Day, maar eigenlijk zou het iedere dag Wereld Oceanen dag moeten zijn. De oceanen zijn de longen van onze planeet en voorzien ons van de meeste zuurstof die we inademen. Tientallen jaren van overmatige productie van plastic, vaak slechts voor eenmalig gebruik, hebben geleid tot een wereldwijde vervuiling van onze oceanen. Inmiddels weten wij allemaal dat plasticvervuiling een ramp is voor het milieu, maar wat doen wij in Nederland hieraan? En wat doen wij wat minder duurzaam is dan wij denken?

Scheidingstrends
Tien jaar geleden hadden we nog amper gehoord van een afvalscheidingsprullenbak. Glas en karton was zo’n beetje het enige wat in Nederland gescheiden werd. Tegenwoordig is dat wel anders. In 2015 explodeerde de online zoektocht naar afvalbakken en prullenbakken om afval te kunnen scheiden, zoals gft en plastic van restafval. De zogeheten ‘duo prullenbak’ wordt online het meest gezocht om afval te scheiden en heeft de afgelopen vier jaar een groei doorgemaakt van maar liefst honderd procent. De prullenbak met drie vakken is ook in opmars, maar is nog niet zo populair als de variant met twee vakken. Dit blijkt uit onderzoek van online winkelcentrum beslist.nl.

De nieuwe plastic tas
Afval scheiden is goed, maar het minimaliseren van plastic afval is natuurlijk nog beter. Sinds januari 2016 is het voor retailers verboden om een gratis plastic tas aan te bieden bij de kassa. Het gebruik van plastic tassen is sindsdien logischerwijs sterk verminderd. Een gevolg hiervan is dat de consument steeds vaker een eigen tas meeneemt. De plastic tas wordt het vaakst vervangen door een zelf meegebrachte katoenen (canvas) schoudertas of shopper. Deze tas heeft sinds de invoer van het plastic tassen verbod een online groei doorgemaakt van zo’n honderd procent.

Een katoenen tas staat gelijk aan veertig douchebeurten
We zijn in Nederland goed bezig door de plastic tas te vervangen want de katoenen tas is veel duurzamer, toch? De katoenen tas scoort helaas niet goed in een onderzoek naar de milieu-impact van verschillende soorten draagtassen. Er is namelijk veel landbouwgrond en water nodig voor het verbouwen van katoen. Eén katoenen tas staat ongeveer gelijk aan wel veertig keer douchen. Zeg eens zelf, hoeveel katoenen tasjes bezit jij? Tegenwoordig krijg je bij elk abonnement, event of kledingzaak zo’n hip katoenen tasje mee. Een belangrijke kanttekening: wanneer je een katoenen tas vaker dan 75 keer gebruikt, dan wint de katoenen tas het wel van de plastic tas. Nu je overal een katoenen tas bijkrijgt, is de kans echter kleiner dat je de 75 keer gebruiken haalt.

De consument komt zelf in actie
Naast de semi-gedwongen tassen switch zijn Nederlandse consumenten zelf ook proactief op zoek naar manieren om hun plasticverbruik te verminderen. Wist je dat een plastic rietje pas na 200 jaar wordt afgebroken? Veel Nederlanders zijn zich dit gaan beseffen, want sinds 2018 explodeerde onder andere de zoektocht naar rietjes van roestvrij staal of papier om het traditionele plastic rietje te vervangen.

Jouw eigen bijdrage, slechts een druppel op de gloeiende plaat?
Hoewel je misschien denkt dat jouw bijdrage slechts een druppel op een gloeiende plaat is, kun je wel degelijk zelf bijdragen aan het verminderen van de hoeveelheid plastic in de oceaan. Alle beetjes helpen in de strijd tegen de vervuiling van onze oceanen!

Meer opvallende informatie over plastic en tips om plastic te verminderen? Bekijk dan het persbericht op: plastic trends in Nederland

Bronnen: www.un.org, www.beslist.nl, www.kidv.nl, www.wwf.nl, www.milieucentraal.nl   en www.googletrends.nl

Publicatiedatum: