Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Liever weer extreme warmte dan een jaar als 2016"

Eerste bio-venkel geoogst in Mierlo

Tholen - De hoofdproducten op het vollegrondsgroentenbedrijf De Braok van Nautilus Organic zijn prei, Chinese kool, bleekselderij en venkel. Donderdag 6 juni is de eerste venkel van dit seizoen geoogst en met de Chinese kool zijn we alweer een aantal weken geleden gestart, vertelt Jan van Lierop van De Braok. Hij heeft positieve verwachtingen voor het seizoen. "We mogen tot nu toe zeker niet klagen. Het was weliswaar iets kouder dan gehoopt, waardoor de gewassen qua groei iets achterlopen, maar we zien bij Nautilus een positieve markt."  

Qua weersomstandigheden is het natuurlijk afwachten. "Teelttechnisch zijn we voor een groot deel afhankelijk van het weer." Wat Jan betreft, hoeft het niet meer zo extreem warm te worden als vorig jaar, maar de temperatuur is voor hem niet het belangrijkst: "We hebben in 2018 gigantisch veel moeten beregenen, maar ik heb liever zo'n jaar dan 2016. Toen is alles verregend en verhageld."

Sinds een paar jaar telen ze op De Braok ook biologische pompoenen. "Deze teelt past goed in onze vruchtwisseling, maar het financiƫle resultaat is niet wat ik er van verwacht had. De pompoenmarkt is weliswaar de laatste jaren flink gegroeid, maar de opbrengsten vallen niet altijd mee."

"Ondanks biofolie nog te veel werk aan het onkruid"

Jan werkt nu zo'n drie jaar bij een deel van zijn teelten met biofolie op basis van zetmeel. Dankzij de folie spoelt er minder stikstof uit de bodem en is minder bemesting nodig. De ervaringen met de folie zijn wisselend, geeft hij aan. "In het voorjaar houden we dankzij de folie iets meer warmte in de grond. Daardoor groeien de gewassen iets sneller. Wij zijn de folie gaan gebruiken vanwege het vele onkruid op onze zandgronden, maar daarbij moet ik constateren dat er nog relatief veel onkruid groeit. Hierdoor hebben we naar mijn zin nog te veel werk aan het onkruid. Met bladgewassen is er geen probleem, die groeien snel genoeg. Maar in de bleekselderij, venkel en prei heeft de folie niet het gewenste resultaat gebracht."

Hierdoor heeft de teler zijn werkwijze voor wat betreft de folie inmiddels aangepast: "We rollen nu de folie uit wanneer we denken dat een perceel in een bepaalde periode van het jaar hiervoor geschikt is. Bij verschillende gewassen gebruiken we de folie dus niet meer gedurende de hele groeiperiode."

Voor meer informatie:

Jan van Lierop
De Braok
Stepekolk 8
5731 RC Mierlo
0492 667081
[email protected]  
www.braok.nl  

Johan Groen
Nautilus Organic
0321 328040
[email protected]
www.nautilusorganic.nl