Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Via Act for Food-platform Carrefour

Carrefour ondersteunt 50 telers in omschakeling naar bio

De vraag naar bio in België is de afgelopen tien jaar verdubbeld. De 1625 biologische boerderijen in het land volstaan echter niet meer om aan de groeiende vraag van de Belgische bevolking naar deze producten te voldoen. Daarom wil Carrefour via haar Act for Food-platform 50 conventionele boerderijen ondersteunen bij hun omschakeling naar biologische landbouw. Deze verbintenis maakt deel uit van de ambitie van Carrefour om te handelen in het voordeel van voedselkwaliteit door concrete acties om beter te eten. De boerderij Tambourin is de eerste boerderij die met Carrefour deze overgang naar bio heeft gemaakt. 

De boerderij Tambourin, een familieboerderij in Rebecq in Waals-Brabant, wordt beheerd door Delphine en Bernard Bartholomew. Als fokkers van melkkoeien zijn ze al meer dan 20 jaar begonnen met het produceren van zuivelproducten met respect voor de gezondheid van klanten en het milieu. Ze bieden een verscheidenheid aan producten: koemelk yoghurt, kwark, verse kaas met speculoos, karamel rijstpap, vanille-crème en volle melk.

Een lokale en ambachtelijke productie die evolueert naar bio

In 2015 begon de Tambourin-boerderij zijn samenwerking met Carrefour, als lokale producent. Sinds deze lancering zijn hun boerderijproducten verkrijgbaar in een groot aantal Carrefour-winkels in Brussel en Wallonia.

Sindsdien hebben Bernard en Delphine Bartolomé dankzij de naleving van regels voor milieu en dierenwelzijn dankzij de kwaliteit van hun producten de productie kunnen verhogen. Voortbouwend op dit succesvolle partnerschap, wilden de Tambourin-boerderij en Carrefour hun samenwerking verder ontwikkelen en hun inspanningen bundelen om over te schakelen naar biologische productie. Als onderdeel van deze conversie biedt Carrefour de mogelijkheid aan de boerderij om haar producten in conversie naar de traditionele afdelingen te commercialiseren.

Overschakeling naar bio-teelt: een kans voor de boeren

Voor zowel de Tambourin-boerderij als alle bedrijven die dezelfde weg inslaan naar de overschakeling naar biologische landbouw, neemt Carrefour verschillende engagementen. Deze zijn vastgelegd in een charter dat tussen de twee partners is gesloten, waarvan hier een overzicht:

  1. Carrefour legt geen exclusiviteit op
  2. Carrefour engageert zich voor een periode van 3 tot 5 jaar om een verkoopvolume te garanderen.
  3. Carrefour biedt de mogelijkheid om producten in omschakeling naar bio in traditionele afdelingen te commercialiseren.
  4. Carrefour is voorstander van milieuvriendelijke verpakkingen.

Op de lange termijn zullen producten uit de biologische landbouw een positieve invloed hebben op boeren, consumenten en het milieu. Carrefour nodigt boeren die geïnteresseerd zijn in dit bio-conversieproject uit om contact op te nemen met [email protected]

Publicatiedatum: