Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Circular recyclet plastic afval RFH

Het kringetje écht rondmaken

Tholen - “Er vliegt jaarlijks 3500 ton plastic afval bij Royal FloraHolland de deur uit. Als we deze afvalstroom circulair kunnen maken, is daarmee een groot duurzaamheidsvraagstuk opgelost.”


Ik krijg je namen nog van Jaap

In een notendop is dat het idee achter het nieuwe bedrijf Circular, dat in 2015 het levenslicht zag. De initiatiefnemers – drukkerij Crea Print Group, Jaap Buis van Fresco Flowers en Kras Recycling – zetten in op inzameling en 100% herverwerking van polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP) naar duurzame eindproducten. Als een van de bronnen is de plastic reststroom van de veiling aangeboord, een stroom die exclusief door Kras Recycling verwerkt wordt. Daarnaast ontwikkelt Circular nieuwe extrusie-technieken & spuitgiettechnieken.

De nieuwe labels van Van der Salm.

“We zijn de laatste twee jaar druk bezig geweest met het uitdenken van mogelijkheden”, vertelt Jaap Buis. “Praktisch gezien kan uit de reststroom bijna alles gemaakt worden, van etiketten, traybanden en potcovers tot nieuwe meermalige super lichte pallets en zijn we bezig met de ontwikkeling van een inklapbare meermalige transportdoos voor de bloemen. Maar ideeën zijn leuk, maar om over te gaan tot productie moeten altijd hobbels genomen worden. Echter, dankzij een nieuwe samenwerking met Kwekerij Gebr. van der Salm kunnen we vandaag weer een concrete, nieuwe stap zetten.

Er wordt goed gekeken hoe de eerste labels op de potten komen.

Kwekerij Gebr. Van der Salm is een tuinplantenkweker uit Boskoop en de eerste die ál zijn labels, zo’n 40 miljoen stuks per jaar, volledig betrekt uit gerecycleerd plastic ‘afval’ van FloraHolland. “Wij willen graag ons bedrijf verduurzamen en Crea Green bood daartoe een mooie oplossing”, vertelt kweker Ruud Drost. “Onze labels bestaan voortaan volledig uit oude potten, folies en labels van andere kwekers. Voor een groot deel van het plastic materiaal, hebben we daarmee een gesloten kringloop gecreëerd, en komt er dus niet alleen geen virgin materiaal de sector meer binnen, maar houden we ook onze ‘rommel’ binnen. Alles binnen de ISO en MPS norm en de daarbij behorende recycle keurmerken. Deze gerecyclede etiketten laten zich ook probleemloos lassen op onze kweekpotten.

Behalve dat er voor wat betreft de labels geen ‘virgin plastic’ meer binnenkomt, verandert er voor Gebr. Van der Salm in het dagelijks werk niets. Dat geldt óók voor de drukker Crea Print Group, die 40 jaar ervaring in drukwerk t.b.v. de sierteelt achter zich heeft. Directeur Ronald P. Coolsen. “Helemaal vanzelf ging het niet maar we kunnen nu, zonder noemenswaardige veranderingen in het proces, onze producten tegen dezelfde kosten leveren. Er komen dan voor onze klanten ook geen extra kosten bij, en daarmee bieden wij hen een mogelijkheid om, zonder dat zij extra investeringen hoeven te doen, verder te verduurzamen.”

Het zal niet dé oplossing voor alles zijn, maar een stap in de goede richting is het zeker. Uiteraard worden er ook andere biologische materialen zoals CKB karton en papier met een PLE coating aangeboden, maar dit kan houtkap bevorderen. “Als je”, besluit Jaap, “bestaand plastic volledig kunt hergebruiken zonder dat dit op de een of andere wijze vervuilend is, en ook zonder dat er op kwaliteit ingeboet wordt, dan is er weinig duurzamer dan dit.”

Deze 100% gerecyclede etiketten komen niets te laat. De duurzaamheid transformatie binnen de sierteelt is in volle gang en wij danken pionier Ruud Drost van kwekerij van der Salm en Crea Green voor het nemen van het initiatief.

Voor meer informatie over Circular Plastics klikt u hier.