Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eosta en Vorster Hand kijken terug op vruchtbare samenwerking in biologische witlof

"Combinatie bio-teelt met zorgboerderij gaf ons veel voldoening"

Na 40 jaar telen, waarvan de laatste 10 jaar biologisch, stopt de teelt van witlof op boerderij Vorster Hand. Vorster Hand, een boerderij in Limburg waar naast de kweek van biologische witlof plaats is voor mensen met een verstandelijke en/of fysieke beperking en ouderen met dementie. Daarnaast biedt de boerderij een plek aan jonge studenten die op reguliere scholen stuk lopen en daarin begeleid worden naar een nieuwe toekomst. Voor eigenaren Math en Tooske paste de biologische manier van telen bij dit sociale gedachtegoed: "Biologische voedingsmiddelen voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van milieu, natuur en landschap, het welzijn van dieren en productiemethoden. In combinatie met de zorgboerderij heeft dit ons  erg veel voldoening gegeven." Met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd hebben Math en Tooske besloten om de teelt van de witlof te beĆ«indigen.

Sinds de overstap naar biologische witlof in 2009 heeft Vorster Hand samengewerkt met Eosta.

De samenwerking met Vorster Hand noemt Product manager Cor Berkhout noemenswaardig: "Naast dat de telers en eigenaren Toos en Math zeer vakbekwaam zijn, hebben zij altijd met ons meegedacht en zijn zeer persoonlijk en flexibel geweest in zowel het proces en in het contact. Bij bedrijfsbezoeken werden wij niet alleen heel hartelijk ontvangen door de eigenaren, maar ook door de hulpboeren zelf: zo mooi om de betrokkenheid van iedereen daar te zien." Naast de manier van samenwerken verdient de bedrijfsinrichting en de sociale filosofie een groot compliment. Voor Eosta is de biologische witlof daarom altijd een product geweest met een verhaal. Dit 'verhaal' past perfect bij Eosta's waarden als 'gelijke kansen', 'verbinding met de maatschappij' en 'persoonlijke ontwikkeling'.

Ter feestelijke afsluiting van de samenwerking zijn de Vorster Hand hulpboeren en eigenaren op bezoek gekomen bij Eosta, waar zij werden onthaald met taart en certificaten om vervolgens een mooie tocht in Rotterdam op de Spido boot te maken. "Wij wilden de witlofhelden nog een keer goed in het zonnetje zetten -letterlijk en figuurlijk- en kijken terug op een prachtige dag", aldus Michael Wilde, manager communicatie en duurzaamheid bij Eosta.

Voor de hulpboeren zal deels gezocht worden naar vervangende activiteiten. De opbrengst van de laatste badge witlof (400x2,5 kilogram) zal boerderij Vorster Hand doneren aan Funpop, een tweedaags muziekfestival voor mensen met een verstandelijke en/of fysieke beperking.

Voor meer info: www.vorsterhand.nl en www.eosta.com 

Publicatiedatum: