Tholen - Het Hollandse ijsbergslaseizoen is weer van start gegaan. "Een paar collega-telers hebben voor het weekend al de eerste geoogst, wij zijn maandag gestart", vertelt Niels Zuurbier van Kwekerij Ursem-Zuurbier uit Heerhugowaard, die aangesloten is bij telersvereniging Everest. "De teelt staat er goed voor. Door het koude voorjaar komen de aantallen rustig op gang."

Voor de eerste ijssla werden mooie prijzen gebeurd. "Bij de start zaten we rond de 5,50 euro. Dat mag het hele seizoen wel zo blijven", lacht Niels. Hij ziet het seizoen met vertrouwen tegemoet. "Het aandeel Spaanse ijssla zakt nu hard weg. Op de vrije markt is er niet veel sla over, dus dat ziet er positief uit."


Niels Zuurbier (derde van links) met zijn compagnons

In totaliteit is het Hollandse ijsbergsla-areaal dit jaar gekrompen. "Er waren een paar stoppers en sommige telers hebben de keuze voor een andere teelt gemaakt. Ik schat dat er wel 300 tot 400 hectare minder staat", zegt Niels. "Wellicht komt dat de prijsvorming dit seizoen ten goede. De consumptie van ijsbergsla groeit de laatste vijf jaar niet meer, maar is nu wel redelijk stabiel."

Ook telersvereniging Everest kent dit jaar één afvaller, waardoor er nog vier leden overblijven, waarvan drie in Noord-Holland en één in Brabant. Het areaal van kwekerij Ursem-Zuurbier is gegroeid naar 300 hectare ijsbergsla en spitskool en aroma-kool, waarvan een deel biologisch. "We hebben ook de teelt van Chinese kool uitgetest, maar dat valt in Noord-Holland nog niet zo mee."

Een grote bedreiging voor de ijsbergslateelt is volgens de teler, tevens LTO-vakgroepvoorzitter vollegrondsgroenten, het verbod op zaadcoating, waardoor de planten de eerste vijf weken niet meer zijn beschermd. "Een onbegrijpelijk besluit. In mijn optiek moet de overheid snel haar kop uit het zand halen en niet uit emotie, maar op rationele overwegingen haar regelgeving baseren. Zaadcoating is helemaal niet gevaarlijk, waar we nu mee bezig zijn, is schadelijker dan wat we voorheen deden."

"Ik heb het gevoel dat wat we in 15 jaar in onze sector hebben opgebouwd om geleidelijk aan steeds milieuvriendelijker en innovatief te gaan telen met dit besluit ineens teniet is gedaan. Consumenten zien ons nu alleen maar vaker op de trekker springen met de spuit erachter en dat is nou net waar we met Planet Proof vanaf willen. Dit is voor de telers echt een sluipmoordenaar en het wordt ons wel heel erg moeilijk gemaakt om onder de huidige certificeringseisen sla te telen."

Voor meer informatie:
Niels Zuurbier
Ursem – Zuurbier C.V.
Donkereweg 6a
1704 DV Heerhugowaard
+31 6 5474 1523
niels@ursemzuurbier.nl 
www.ursemzuurbier.nl