Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Achter onze avocado-olie zit een prachtig verhaal"

Bio-avocadoteelt en oliemolen cruciaal voor Keniase boerenfamilies

Tholen - Nieuw in het aanbod van de Franse producent Bio Planète is biologische avocado-olie. "Achter onze avocado-olie zit een prachtig verhaal. En dit verdient het zeker om verteld te worden. Telers Eunice en Bernard Mbuthia zijn met recht trots op hun avocadobomen, die ze met heel veel liefde verzorgen. Ook profiteren ze van een prachtig project. Samen met Eunice, Bernard en vele andere kleinschalige boeren in Kenia zijn we er trots op om de nieuwe olie te mogen presenteren", vertelt Pia Richter namens Bio Planète.

De avocado-olie van Bio Planète is Fair for Life-gecertificeerd. De avocado wordt geteeld door kleinschalige telers in Centraal- en West-Kenia. "In tijden van tekorten komt het overigens wel eens voor dat er geen Fair for Life-gecertificeerde avocado's beschikbaar zijn. De exacte herkomst van de ingrediënten communiceren we dan ook altijd op onze etiketten."

Eunice en Bernard.

Het verhaal van Eunice en Bernard
De avocadobomen zijn tot 15 meter hoog en groeien op een veld van bijna één hectare in Kandara, Centraal-Kenia. Tien jaar geleden waren de Mbuthias, zoals de meeste mensen in deze regio, zelfvoorzienende boeren. Door maïs, bonen, bananen en andere soorten groenten en fruit te telen konden de families rondkomen. Een vriend adviseerde Eunice en Bernhard op een gegeven moment om avocado's te gaan telen, als een manier om een extra inkomen te verdienen. Bernard had toen een grote meevaller en ontmoette een landbouwexpert die hem kennis liet maken met een project. De expert stelde wat aanpassingen voor, zodat de avocadobomen op een ecologische manier konden worden verbouwd. In ruil daarvoor zou hij de hele oogst tegen exclusieve voorwaarden kopen en veel meer gaan betalen dan de gebruikelijke prijs. Net als honderden andere boeren in de regio maakten Eunice en Bernard van deze gelegenheid gebruik en hier hebben ze geen spijt van gekregen. Door avocado's te verkopen, hebben ze voldoende inkomen om hun tien kinderen te onderhouden. Hun oudste is inmiddels getrouwd, terwijl de jongste naar de middelbare school gaat.

Het unieke aspect van dit project was niet alleen de export van AGF-producten, maar er werd ook geïnvesteerd in de bouw van een lokale oliemolen. Hiermee creëerde de investeerder - inmiddels een langdurige handelspartner van Bio Planète - 30 nieuwe banen en een waardeketen waarbij een groot deel van de gegenereerde winst in Kenia blijft. Er is ook een biogas-systeem om middelen nog beter te gebruiken. Dit genereert energie uit grote hoeveelheden fruitafval en zaden, die op zijn beurt weer gebruikt wordt voor de aandrijving van fabrieksapparatuur en de transport van de producten. En de resterende biomassa wordt gebruikt als organische meststof. Families zoals de Mbuthias profiteren daardoor op verschillende manier van de oliemolen. Bernard kan bijvoorbeeld een kopje thee aanbieden aan bezoekers in zijn nieuwe woonkamer. Zijn recentelijk gebouwde stenen huis biedt veel meer ruimte dan de oude houten hut waarin het gezin eerst leefde. Dit betekent een echte stap voorwaarts op het gebied van veiligheid en kwaliteit van leven.

Na de oogst van de avocado's duurt het niet lang voordat in de bomen van de Mbuthias al weer een nieuwe geelgroene bloesem zichtbaar is. Eunice: "Het duurt acht maanden voordat deze in rijp fruit veranderen. En dan begint de cyclus opnieuw voor de nieuwe oogst." Tijdens gratis trainingssessies leerden de Mbuthias nieuwe scheuten te snoeien zodat de bloesem voldoende licht en lucht krijgt. Dit is bepalend voor de kwaliteit en kwantiteit van de avocado's en hun resistentie tegen ziekten. De grond krijgt ook veel liefdevolle zorg in de vorm van compost, die binnen een paar meter van de stam in kleine geulen wordt uitgegraven zodat de wortels veel voedingsstoffen kunnen opnemen. Om op een natuurlijke manier onkruid te voorkomen, worden Desmodium-planten gezaaid als bodembedekker en groenbemesting, die ook voedsel biedt voor de familiekoe van de Mbuthias. Het dier zorgt op zijn beurt weer voor bruikbare organische meststof.

Eunice geeft wat vers voer aan de familiekoe. 

In 2008 kende het 'Institute for Marketecology' (IMO) de oliemolen het biologische certificaat toe. "Dit instituut werkt zeer nauw samen met de biologische certificeringsinstantie Ecocert, die haar fair trade label heeft toegekend aan onze avocado-olie", aldus Pia. "Het label garandeert dat het bedrijf samenwerkt met zijn avocadoboeren, langetermijncontracten aangaat en minimumprijzen respecteert. Op dezelfde manier zorgt het fair trade label voor humane werkomstandigheden, bescherming van het milieu, biodiversiteit en de promotie van biologische landbouw."

Er zijn ongeveer 80 vruchten van de bomen van de familie Mbuthia nodig om een liter biologische olie te maken, zo geeft ze aan. " De rijpe avocadopulp wordt één keer koudgeperst om de waardevolle voedingsstoffen te behouden. Dankzij het unieke hoge rookpunt van 250 graden Celsius is het ideaal voor het aanbraden, braden en voor het bereiden van wokgerechten. Het verrijkt ook gebakken en gebraden voedsel doordat het de smaak van bepaalde ingrediënten kan versterken."

Voor meer informatie: 

Pia Richter
Bio Planète
Ölmühle Moog GmbH
Klappendorf 2
D-01623 Lommatzsch
pia.richter@bioplanete.com  
www.bioplanete.com