Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe voorzitster Organic Working Party komt met ambitieus plan

Deze week kozen Copa and Cogeca een nieuwe voorzitter voor hun Working Party on Oganic Farming. Lone Andersen, een bio-zuivelteler van de DAFC (Denemarken) werd benoemd tot voorzitter naast twee vicevoorzitters: Luigi Tozzi van Confagricoltura (Italië) en Heinrich von Bassewitz van DBV (Duitsland).

De nieuw gekozen voorzitter moet ervoor zorgen dat de bio-teelteisen op 1 januari 2021 geruisloos van kracht worden. Dit is een van haar belangrijkste taken. 

Over haar verkiezing zei Andersen: "We zullen hard werken voor de Working Party on Organic Farming om ervoor te zorgen dat de technische implementatieregels aan de behoeften van bio-telers voldoen. In het bijzonder zullen we onze positie t.o.v. pluimvee-eisen en controles binnen de bio-teelt duidelijk maken. We willen de sectoren binnen de EU zien groeien om aan de toenemende vraag te voldoen. Tegelijkertijd moeten bio-telers concurrerend zijn en moet deze groei voor relevante opbrengsten zorgen door betere marges te halen."

De EU zag een stijging van 70% in bio-areaal tussen 2007 en 2017. Hierdoor kon de EU de tweede grootste consument van bio-voeding ter wereld worden, met een retailafzet van € 34,3 mld in 2017. Hoewel het grootste gedeelte van de bio-producten, die men in de EU consumeert, ook in de EU geteeld worden, is een deel van de vraag gedekt door importproducten. In 2018 werd 3,3 mln ton bio-voeding geïmporteerd. 

Andersen benadrukte het belang van bio-zaden en teeltinput. "Wat zaden betreft, zullen we binnenkort sterke voorstellen doen over bio-zaden en heterogeen materiaal. Daarnaast zullen we actief zijn in toegang voor bio-telers tot innovatie en nieuwe en verbeterde rassen gezien het feit dat bio-telers beperkt zijn in hun gebruik van een aantal inputs, zoals synthetische gewasbeschermings- en verbeteringsmiddelen."

"Met de EU verkiezingen voor de deur wil ik iedereen eraan herinneren dat we als telers onderdeel van de oplossing zijn in de kwestie van de klimaatverandering. Ik heb een goed netwerk van betrokkenen bij de bio-sector en NGO's op Europees niveau samengesteld en ik zou graag samenwerken om algemene oplossingen te vinden. Oplossingen die een substantiële vermindering van uitstootgassen bewerkstelligen, waarbij de biodiversiteit gespaard blijft. Zo blijven grond, water en helderheid van de Europese landbouwstructuur bewaard. #WeFarm4EU en al z'n burgers. Ik hoop echt dat elke burger en teler die mag kiezen z'n verantwoording neemt en voor een sterker EU zal stemmen.”

Publicatiedatum: