Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eosta personeel helpt door cycloon getroffen Zimbabwe

Vrijdag 15 maart 2019, de dag dat cycloon Idai aan land komt bij de kust van Mozambique en vier dagen lang verwoesting in het zuidoosten van Afrika brengt. Mozambique, Zimbabwe en Malawi worden hierbij het zwaarst getroffen. De Verenigde Naties verklaren na afloop dat deze meteorologische natuurramp tot de grootste ooit binnen het zuidelijk halfrond gerekend kan worden.

De van oorsprong Zimbabwaanse Neville, werkzaam bij Eosta, maakt zich in de dagen erna flinke zorgen om het lot van de tientallen Zimbabwaanse boeren waarmee hij sinds 2016 samenwerkt. “Na anderhalve week geen bericht ontvangen te hebben, kreeg ik contact met de coöperatie in Zimbabwe en de chaos bleek enorm: plantages waren vernietigd, de infrastructuur onbruikbaar en vele boeren zijn alles kwijt geraakt. Helaas kregen we ook het bericht dat één van de boeren de ramp niet overleefd had. Al met al voelde het als een harde klap en een grote stap terug in alles wat we hadden opgebouwd.”


De staat van wegen en bruggen na de cycloon in de Rusitu Vallei

Een geïmproviseerde brug in de Rusitu Vallei

Opgegroeid als zoon van een kleinschalige Zimbabwaanse boer, was Neville na het afronden van zijn studie agricultural business, zeer gedreven om kleinschalige boeren de juiste impuls te geven richting een commerciële structuur. Eosta gaf de kans om dit te doen in Zimbabwe, een land met grote potentie voor biologische landbouw. (In de volksmond ook wel ‘the bread basket of Africa’). Een kleinschalige coöperatie van ananasboeren in de Rusitu Vallei bouwt i.s.m. Eosta sinds enkele jaren o.a. aan een nieuwe business lijn, het aantrekken van subsidies en biologische certificering. Ondanks de vele obstakels waren de vooruitzichten nu gunstig gezind. Tot het moment dat de fatale cycloon in Zimbabwe aankwam.

De persoonlijke betrokkenheid met de boeren zorgde er bij Neville meteen voor iets te willen doen voor zijn landgenoten en samenwerkingspartners.

Het zenden van geld is echter in dit soort situaties volgens Neville gevaarlijk te noemen, omdat het in verkeerde handen terecht zou kunnen komen. Bij een aanblik op zijn kledingkast werd het idee geboren om kleding te verzamelen en op te sturen. Na rondvraag en verzameling bij vrienden, werd het idee ook bij Eosta geopperd en een inzamelingsactie op poten gezet. “Mensen brachten op grote schaal naast kleding ook medicijnen, verzorgingsmiddelen en waterzuiveringstabletten. Ik realiseerde me dat echt heel veel mensen zich betrokken voelen als zoiets gebeurd, maar vaak niet weten wat ze kunnen doen. Zodra je dan een actie of een doel stelt, dan staan mensen daar extreem voor open’’.

Het resultaat van deze succesvolle inzamelingsactie bleek drie volle containers van totaal 1500 kg aan goederen te zijn. Dankzij de hulp van Kuehne & Nagel en KLM werd daarnaast een groot gedeelte van de transportkosten gedekt.

Het advies van Neville voor iedereen die in een soortgelijke situatie iets wil ondernemen: “Stop met denken en begin! We laten ons vaak blokkeren door mentale barrières, maar probeer te denken aan het effect wat het teweeg zal brengen en begin! In de weg ernaar toe leer je hoe hoe het werkt.’’

Voor meer informatie: www.eosta.nl 

Publicatiedatum: