Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Elmar Gimperlein, Bio-Maintalkresse (Duitsland):

"Vraag naar bio-cress leeft op in de winter en in het voorjaar"

Biologische cressen uit Duitse teelt is bij de firma Bio-Maintalkresse jaarrond verkrijgbaar. Momenteel heerst er echter topdrukte in de kas van tuindersfamilie Gimperlein: want juist in de winter en in het voorjaar is er een extra grote vraag naar de bonte kiemgroente in bio-kwaliteit, vooral vanuit de Duitse gastronomie, vertelt eigenaar Elmar Gimperlein.


Het tuindersteam in de kas, rechts Elmar Gimperlein

Door het mooie weer is de afzet in de gastronomie evenals bij de groothandel bijzonder goed, aldus de tuinder. "Tijdens de aspergetijd worden de standaardsoorten rode radijskers en knoflookcress ter decoratie over asperges gestrooid", zegt de teler die naast deze twee soorten ook nog andere varianten zoals tuinkers teelt.

Naast de groothandel levert het bedrijf in heel Duitsland aan Rewe-, Edeka- en discounter-filialen (buiten Nordrhein-Westfalen). Enkele interessante verschillen zijn er volgens Elmar wel te zien: "Bij de groothandel vraagt men om een breder spectrum, terwijl in de supermarkten nieuwe producten moeilijk geplaatst kunnen worden. Binnen de levensmiddelenhandel leveren we daarom alleen de soorten die bijzonder goed lopen. Er staan inmiddels minstens veertig soorten in de Koppert Cress-catalogus: wanneer men deze echter alleen in de gastronomie zou verkopen, zou de omzet te klein zijn.“

Hoogseizoen tussen kerst en pinksteren
Momenteel bedraagt de totale productiecapaciteit van het teeltbedrijf circa 7500m2 kasoppervlak. "We leveren onze cressen 365 dagen per jaar en garanderen een dagelijkse productuitlevering. Bovendien telen we onafhankelijk van het weer buiten dezelfde hoeveelheden met de meest moderne beluchting, verwarming enz." Tekorten of een terugval in de productie komen bij Bio-Maintalkresse niet voor, men moet echter wel vaststellen dat de afzet in de zomer iets afneemt. "Vanaf de kerst tot na pasen of pinksteren stijgt onze afzet grofweg naar 120 procent. Dat wil zeggen dat we in deze maanden op zes of zeven dagen per week producten verpakken.“

De grotere vraag in de winter en in het voorjaar is volgens Elmar eenvoudig te verklaren: in de winter zijn er nauwelijks lokale producten, terwijl in de zomer het complete assortiment aan Duitse groenten op de markt verkrijgbaar is. "De consument wil ook in de koude periode van het jaar lokale, gezonde en optisch mooie producten eten. Later, zodra de vastentijd begint, gaat het nog een keer goed van start: aangezien men in deze periode af wil vallen, voegt men overwegend Duitse slasoorten en cressen aan het menu toe."

Vraag naar bijzondere soorten leeft op
De familie Gimperlein is begin jaren '80 in beperkte omvang met de teelt begonnen: sindsdien is de consumptie duidelijk toegenomen, ziet de geëngageerde teler. Men ziet duidelijke ontwikkelingen: "De consumptie van standaard cress-soorten blijft vrijwel gelijk, maar ondertussen leeft de afzet van bijzondere soorten en cressmixen op in de Duitse handel", zegt Elmar afsluitend.

Voor meer informatie:

Elmar Gimperlein
Bio Maintalkresse
An der Geißspitze
97320 Albertshofen
Tel.: 09321 384504
Fax.: 09321 384505
elmar.gimperlein@t-online.de 
Facebook 

Publicatiedatum: