Markt duurzame en biologische bloembollen groeit nog niet

Er is interesse voor en vraag naar duurzaam geteelde bloembollen, maar echt groeien doet die markt nog niet. Telers, handelaren en inkopers van bloembollen denken na over mogelijkheden voor een betere marktontwikkeling.

Hoe kun je de afzet van biologische en duurzaam geteelde bollen verbeteren? Om over die vraag na te denken, organiseerden het Noord-Hollands netwerkplatform Groen Kapitaal en NLG Holland een coöperatie duurzame bloembollenkwekers op 3 oktober een Kenniscafé Inkoop Duurzame Bollen. Tijdens die bijeenkomst kwamen telers, handelaren en inkopers van gemeenten bijeen om met elkaar in gesprek te gaan. Vakblad Greenity bericht er over in het artikel 'Koudwatervrees gemeentes bij keuze voor biobol'.

Duurzame bollentelers
Er is een kleine groep biologische telers. Daarnaast heeft een tiental telers zich in de coöperatie NLG Holland (Natural Living and Growth) verenigd om uit te zoeken hoe je bollen duurzamer kunt telen, door minder kunstmest of chemische gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. De telers richten zich daarbij sterk op verbetering van de bodemkwaliteit, zodat bloembollen gezonder blijven.

Uit het artikel blijkt dat iedereen enthousiast is over de verduurzaming, dat er ook vraag is naar duurzaam geteelde bollen, maar dat de markt nog niet echt snel groeit. Consumenten kopen maar heel beperkt biologische bollen. En hoewel gemeenten als Den Haag en Amsterdam besloten hebben dat er alleen nog maar biologische bollen mogen worden aangeplant, blijkt de praktijk toch lastig. Een gemeente mag geen zaken doen met maar één leverancier. Op grond van Europese regels moeten orders worden aanbesteed.

Keurmerken
Biologisch groententeler Jan Schrijver maakt tijdens de bijeenkomst duidelijk dat de markt voor biologische producten zich toch wel positief kan ontwikkelen. Toen hij in 1971 begon met biologisch telen, moest hij zelf op zoek naar afzet in Amsterdam. Nu teelt hij 75 hectare biologische producten die gewoon in de schappen bij de supermarkt liggen.

Uit gesprekken blijkt dat telers behoefte hebben aan duidelijkheid over diverse keurmerken, zoals Eko, Planet Proof of MPS. Wat zeggen die keurmerken over duurzame teelt? Daarom kwamen de deelnemers met een ander voorstel: ga werken met drie kleuren: brons, zilver en goud. En om het probleem van een leverancier aan te pakken zouden hoveniers, handelaren en telers met elkaar kunnen samenwerken.

Bron: Groen Kennisnet


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.