VS: Tweede verdachte in miljoenenfraude vals bio-graan opgepakt

In het Amerikaanse Missouri is een tweede verdachte opgepakt op verdenking van het afzetten van niet biologisch graan als bio-graan. Het graan werd van 2010 tot 2017 door het hele land voor miljoenen euro's afgezet. 

De verdachte, John Burton, zette graan van niet biologisch gecertificeerd areaal af aan Randy Constant die het via zijn handel Jericho Solutions in Iowa verhandelde. 

Constant werd vorig jaar veroordeeld voor fraude in deze zaak. Hij bekende medeplichtig te zijn en voor minstens 142 miljoen euro afgezet te hebben. Naar eigen zeggen misleidde hij zijn klanten door ze te laten denken dat ze gecertificeerd bio-graan kochten, dat op gecertificeerd areaal in Nebraska en Missouri geteeld was. 

Het vonnis is nog niet uitgesproken, maar hij zal waarschijnlijk 20 jaar de gevangenis in gaan. Ook Burton lijkt 'schuldig' te zullen pleiten. En ook hem staat een verblijf van 20 jaar achter tralies te wachten. 

In een vergelijkbare zaak werden drie telers uit Nebraska veroordeeld voor fraude wegens het valselijk afzetten van conventioneel graan onder de noemer bio-graan. Ze verdienden meer dan 2,2 miljoen euro per persoon aan deze fraude. 

 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.