Hoewel biologische bananen jaarrond beschikbaar zijn, is de piekproductie van de Mexicaanse teeltregio's net begonnen en deze zal aan het eind van de zomer/begin van de herfst eindigen. Telers zeggen dat de oogst op dit moment erg goed lijkt, aangezien de weersomstandigheden in ieder geval de komende tijd goed blijven.

"De piekperiode van onze biologische bananen loopt van april tot en met september", vertelt Mayra Velazquez de León, voorzitter en directeur van Organics Unlimited. "Onze productie gaat jaarrond door, maar april tot en met september wordt gezien als de piekperiode. In Colima, Mexico vindt de piekperiode op dit moment plaats, aangezien het weer in Mexico nu perfect is voor de biologische bananenteelt. Over het algemeen is de bananenoogst op dit moment uitstekend. We zijn ontzettend blij met de manier waarop dingen nu gaan en we kijken ernaar uit om in heel 2019 de goede teelt van Organics Unlimited en GROW label door te laten gaan."

Vraag in Azië overtreft wereldwijde groei
Volgens Organics Unlimited overtreft de vraag naar biologische verse producten in Azië de groei in andere regio's. Hieronder vallen ook tropische specialiteiten als bananen. Volgens Velazquez de León ziet het bedrijf de Aziatische biologische markt daarom als een belangrijke opkomende markt.

"Organics Unlimited doet al zaken in Azië met zijn BioFruit-label in Japan, waar onze biologische bananen JAS-gecertificeerd zijn", vertelt ze. "Aziatische markten zijn op zoek naar biologische producten, zoals bananen van Organics Unlimited, weegbree en kokosnoten, omdat consumenten in deze regio's de wereldwijde trend volgen wat betreft een toegenomen bewustzijn en een grotere toewijding aan gezond eten. We verwachten dat deze trend door zal zetten, wat voor nog meer kansen in Azië zal zorgen."

De vraag naar biologische producten neemt natuurlijk niet alleen toe in Azië, en zoals Velazquez de León opmerkt, lijkt de lente in het noordelijk halfrond deze vraag een verdere impuls te geven. "De vraag naar biologische bananen blijft groeien nu consumenten hun mening steeds meer laten horen wat gezonde keuzes in verse voeding betreft. Groothandelaren en retailers luisteren naar de consument, en distributeurs als Organics Unlimited zijn klaar om aan deze behoefte te voldoen. In deze tijd van het jaar komt alles echt op gang en we zijn zeer enthousiast over de mogelijkheden die we hebben."

Uitdagingen en mogelijkheden
Volgens Organics Unlimited is één van de uitdagingen van de biologische bananensector de lage prijzen die geboden worden. Dit betekent dat een bedrijf innovatief moet zijn om de markt voor te blijven en op een duurzame manier verse producten aan te kunnen blijven bieden.

"We zijn onszelf continue aan het verbeteren bij Organics Unlimited", zegt Velazquez de León. "Hieronder valt ook het verbeteren van inefficiënties, omdat we niet op onze lauweren gaan rusten. Competitief blijven op een markt waar prijzen naar beneden worden gedreven door multinationals is een steeds groter wordende uitdaging die de gehele sector beïnvloedt. Organics Unlimited werkt hard om zijn positie te behouden, zodat we de meest gezonde, best smakende biologische bananen op de markt te kunnen leveren."

Ze zegt dat, ondanks de uitdagingen, het jaar uitstekend is begonnen en dat het bedrijf uitkijkt naar het drukke zomer- en herfstseizoen. "2019 is heel goed begonnen voor Organics Unlimited wat de teelt en verkoop betreft. We kijken ernaar uit om dit de rest van het jaar voort te zetten terwijl we onze aanwezigheid in Amerika, Canada en Azië uitbreiden. Het jaar gaat erg snel, maar we zijn erg tevreden over hoe het tot nu toe is verlopen. Organics Unlimited verwacht dat het tweede kwartaal ook succesvol zal zijn, en we bereiden ons voor op een druk seizoen vol handelsevenementen. Als je onze Organics Unlimited-stand ziet bij een opkomend handelsevenement, kom dan gerust langs om ons gedag te zeggen."

Voor meer informatie:

Patrick Pierce
Tel: +1 (619) 906-5540
patrickp@osterads.com
www.organicsunlimited.com