Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eerste Weesper graskaas van 2019 en duurzame samenwerkingen

De koeien van biologische boerderij De Groene Griffioen gingen op 27 maart al naar buiten. Vroeg naar buiten betekent ook vroeg graskaas. Vanaf aankomende vrijdag is de Weesper gras kaas te koop in de boerderijwinkel aan de Lange Muiderweg en ook bij AlexanderHoeve in het centrum van Weesp.

Graskaas
De koeien van De Groene Griffioen staan meestal van begin april tot medio november in de wei. Een groot gedeelte van het weideseizoen zelfs dag én nacht. Toch is graskaas maar een paar weken per jaar verkrijgbaar. Alleen de kazen geproduceerd in de eerste paar weken na de eerste weidegang krijgen het stempel 'graskaas'. Dus gemaakt van melk van het eerste verse lentegras. Kaas die gemaakt is van grasgevoerde koeien bevat over het algemeen meer onverzadigde vetten, caroteen en stoffen die cholesterolverlagend werken, vorming van spiercellen bevorderen en groei van vetcellen remmen.

De graskazen van De Groene Griffioen hebben zo'n 4 weken gerijpt. Daarnaast is de kaas van de Groene Griffioen bijzonder door de natuurkorst, het ras koeien, de verse verwerking (direct als de koeien gemolken zijn) en ongeraffineerd zeezout.

Samenwerkingen

Boy en Wendela Griffioen-Bogerd runnen sinds 2011 de biologische boerderij in Weesp met melkkoeien, kaasmakerij, boerderijwinkel, vergaderlocatie en educatie. Met ook nog 2 jonge kinderen en een (schoon)vader die met pensioen wilde, werd het allemaal wat veel. Een samenwerking was daarom zeer wenselijk. Vanaf april werken zij daarom samen met Jurre en Hanna De Vos-Hilhorst. Twee jonge boerengezinnen met dezelfde ambities. De eerste ontwikkelingen zijn al in volle gang. Zo gaat de boerderijwinkel vanaf dit weekend op vrijdag de hele dag open van 10:00-18:00 uur en wordt er gewerkt aan een bijenlint en meer struiken en bloemen voor insecten, bijen en vlinders. Imker Gert Admiraal uit Weesp heeft bijenkasten op de boerderij gezet.

De wens van de vier ondernemers is om eind dit jaar naast koeien, kalfjes en een stier ook kippen en wat varkens te houden en wat leuke extra dingen aan te bieden op het erf voor jong en oud. Extra bankjes om lekker op het erf te genieten, zelf eieren rapen en informatiebordjes om meer te weten te komen over koeien, de natuur, biodiversiteit en herkomst van voedsel.

Assortiment

Vanaf het begin van de opening in 2011 verkopen Wendela en Boy zelfgemaakte kaas en onbewerkte (rauwe) melk. Het assortiment is de jaren er na steeds uitgebreid met producten gemaakt van de eigen melk en koeien: vlees, ijs, kaaskroketjes en zuivelproducten als yoghurt, hangop, karnemelk, boter en chocolademelk. Daarnaast zijn er producten te koop van andere collega-boeren en ondernemers uit de buurt met een goed verhaal zoals honing, appels, vlierbloesemsiroop en meel. Komend weekend zit ook de vriezer weer vol met biologisch vlees van eigen erf. Dit keer van koe Clara.

Lokale groentes
Vanaf het eerste weekend in mij (aanstaande vrijdag) biedt De Groene Griffioen in samenwerking met Angelique van Tuinderij Buitenhof uit Loosdrecht  lokale en onbespoten groentes aan. Iedereen kan een tas bestellen met 5 verschillende groentes. Uiterlijk op dinsdag bestellen om vrijdag of zaterdag een tas verse groente (donderdag geoogst) op te halen. Op woensdag hoor je wat er in de tas zit om de rest van de boodschappen er op aan te passen. Bestellen en informatie via wendela@degroenegriffioen.nl.

De graskaas, ijsjes, het vlees en andere lekkernijen zijn te koop in de boerderijwinkel aan de Lange Muiderweg 18a in Weesp en geopend op vrijdag van 10:00-18:00 uur, zaterdag van 10:00-16:00 uur en op dinsdagochtend van 10:00-12:00 uur. Daarnaast is onze kaas te verkrijgen bij diverse winkels, restaurants en cateraars in de regio.  

Voor meer informatie: www.degroenegriffioen.nl 

Publicatiedatum: