Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorlopige stop geitenhouderij Noord-Holland omgezet in stop voor onbepaalde tijd

Een halfjaar nadat een voorlopige stop op de toename van het aantal geiten in de provincie Noord-Holland is gezet, hebben Gedeputeerde Staten dat opgenomen in de Provinciale Ruimtelijke Verordening. Daarmee geldt het verbod op nieuwvestiging, uitbreiding van en omschakeling naar geitenhouderijen voor onbepaalde tijd. In de Provinciale Ruimtelijke Verordening staan de spelregels voor ruimtelijke ontwikkelingen binnen Noord-Holland. De verordening bevat onder andere regels ten aanzien van de soort en de grootte van bedrijven. De wijziging moet nog worden vastgesteld door Provinciale Staten. 

De maatregel ten aanzien van de geitenhouderij acht het Noord-Hollandse college nodig vanuit het voorzorgprincipe vanuit de volksgezondheid. Uit onderzoeken van Veehouderij en Gezondheid Omwonenden blijkt dat inwoners binnen een straal van 2 kilometer van een geitenhouderij meer kans hebben op een longontsteking.

De ingangsdatum van de stop blijft 12 december 2018. De geitenhouder mag niet meer geiten houden dan in zijn huidige vergunning vermeld staat. Dit geldt ook voor het aantal geiten dat is gemeld via de meldingen activiteitenbesluit. Het aanhouden van jonge dieren is alleen toegestaan voor zover het totaal aantal geiten op de geitenhouderij niet groter wordt dan vergund. Deze stop geldt ook voor particulier hobbymatig gehouden geiten of kleinschalig gehouden geiten op een kinderboerderij.

Er loopt op dit moment een groot landelijke onderzoek naar de mogelijke samenhang tussen geitenhouderijen en longklachten bij omwonenden. Zodra de precieze oorzaken van de gezondheidseffecten duidelijk zijn, wordt ook duidelijk of, en zo ja welke, maatregelen genomen kunnen worden. De afronding van dat onderzoek wordt in 2021 verwacht.

Bron: Provincie Noord-Holland via AgrioHolland

Publicatiedatum: