Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Veel efficiënter investeren in duurzaamheid door op grote schaal te produceren"

Officiële opening Lamberdina's Hoeve: vrijdag 24 mei

De nieuwe wereld van de biologische pluimveehouderij en kringlooplandbouw is met de realisatie van Lamberdina’s Hoeve een feit. Met een uitgelezen gezelschap op het gebied van agro, food, technology, sustainability, animal welfare en politics wordt Lamberdina’s Hoeve officieel geopend.

Lamberdina’s Hoeve nodigt je van harte uit om op vrijdag 24 mei aanstaande aan dit feestelijke en historische moment deel te nemen. Openingshandeling zal verricht worden in gezelschap van Djura Hoeksma, Business Developer Beter Leven keurmerk, De Dierenbescherming, Hubert Mackus, gedeputeerde o.m. landbouw en natuur Provincie Limburg en Jan Loonen, wethouder economische ontwikkeling Gemeente Venray.

Lamberdina's Hoeve
Op 52 jarige leeftijd maakt Eric Thielen, derde generatie, de radicale keuze door te kiezen voor een nieuwe innovatieve en toekomstbestendige manier van ondernemen in de pluimveehouderij. De levenswijze en liefde die hij heeft meegekregen van zijn grootmoeder Lamberdina is de inspiratiebron. Maar de keuze om op waardevolle wijze eieren te produceren, betekent ook dat de veranderingen moeten uitstijgen boven het bedrijfsniveau en direct samenhangen met ontwikkelingen in de omgeving en de keten. De enige manier om dit te realiseren en te bestendigen voor de toekomst is door een brede interdisciplinaire benadering en verankerde interactie met ondernemers, ketenpartijen, gebiedspartijen, de wetenschap en de overheid. Eric Thielen: "We kunnen ons geen 'make, use & waste'-economie meer veroorloven en moeten overschakelen naar duurzame vormen van voedselproductie."

Op Lamberdina’s Hoeve is dierenwelzijn is gecombineerd met natuur, klimaat en kwaliteit van de leefomgeving. De biologische hoeve telt 14 stalletjes met ieder 2850 kippen. Vencomatic is de kennispartner op het gebied van duurzame en pluimvee vriendelijke systemen, gebaseerd op het natuurlijk gedrag van de hen. De stallen zijn uitgerust met onder andere de Q-Perch. Deze zitstok heeft de comfortabelste vorm voor kippen, de champignonvorm biedt stabiliteit en grip. Tevens is De Q-Perch een mechanische oplossing die bloedluizen reguleert op basis van hun natuurlijke levenscyclus.

De volledige stal van de Lamberdina’s hoeve wordt geventileerd via ECO units. In eerder onderzoek aan ECO units is aangetoond dat deze circa 80% van het fijn stof afvangen. In de stal zullen fijnstof emissiemetingen plaatsvinden, uitgevoerd door Wageningen UR Livestock Research. Het (fijn-) stof dat ophoopt in de ECO units zal periodiek (minimaal wekelijks) uit de unit gewassen worden. Het vuile water met stofdeeltjes wordt vervolgens gereinigd in een trommelfilter.

Door met dit water de ECO units te spoelen, zal er ook intensief contact zijn met de uitgaande lucht. Het water verdampt en zal afkoelen. De ingaande lucht koelt hierdoor ook. Een groot deel van de tijd zal de uitgaande lucht op deze manier bevochtigd worden om de koeling van de ingaande lucht te bereiken. De ECO unit fungeren als een luchtwasser als deze koeling werkt: ammoniak zal oplossen in het water. De verwachting is dat minimaal 50% van de ammoniak oplost in het water. Er zullen ammoniak emissiemetingen plaatsvinden, uitgevoerd door Wageningen UR Livestock Research conform het geldende meetprotocol.

"De gedachte dat kleinschaligheid ook duurzaam zou zijn, is achterhaald", volgens Eric. "Kleinschaligheid en duurzaamheid zijn geen synoniemen. Als je op grotere schaal produceert, kun je veel efficiënter investeren in duurzaamheid. Ik realiseer me dat ik als boer naast het runnen van mijn bedrijf ook een taak heb om de consument van eerlijke informatie te voorzien. Ik wil met mijn verhaal mensen inspireren over waar ons eten vandaan komt."

Met ondernemers uit de omgeving wordt kringlooplandbouw in de directe omgeving gerealiseerd: De teelt van biologische champignons begint met het mengen van de biologische compost. Lamberdina’s Hoeve levert de biologische kippenmest aan Champignonkwekerij Heereco

Voor meer informatie:

info@lamberdinashoeve.nl
www.lamberdinashoeve.nl

Publicatiedatum: