Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chemicaliën in voeding onderzocht

Uit onderzoek naar humane biomonitoring blijkt dat mensen een aanzienlijk aantal door de mens gemaakte chemicaliën in hun lichaam hebben. Europese regelgeving benadrukt de noodzaak om de potentiële effecten van chemische mengsels in de nabije toekomst in overweging te nemen. EuroMix heeft een open webgebaseerd data- en modelplatform ontwikkeld voor de analyse van blootstelling, gevaren en risico's.

Het doel van EuroMix was om nieuwe test- en beoordelingsstrategieën voor chemische mengsels en een geschikte risicobeoordelingsmethodologie voor mengsels te ontwikkelen en dit te implementeren in een goed toegankelijk interoperationeel gegevens- en modelplatform.

Elf Europese lidstaten hebben het gegevens- en -modelplatform van Euromix getest door blootstellingsbeoordelingen uit te voeren van een groot aantal chemicaliën via de voeding. Ze voerden ook casestudy's uit met betrekking tot meervoudige blootstellingsroutes van bisfenolen en pesticiden. Deze casestudy's moeten in dit stadium als een try-out worden beschouwd en niet als een echte risicobeoordeling. Veel verschillende belanghebbenden kregen een training in het gebruik van de EuroMix-modellen.

Risicobeoordeling van chemische mengsels wordt vaak gehinderd door een gebrek aan gegevens. Het EuroMix-consortium heeft een teststrategie ontwikkeld met als doel om kosteneffectief te zijn en dierproeven te verminderen. Het EuroMix-consortium testte een groot aantal chemicaliën met drie nadelige gevolgen: leversteatose, skeletmalformatie en endocriene verstoring. De testgegevens zullen beschikbaar zijn via het webgebaseerde gegevens- en modelplatform van Euromix en kunnen worden gebruikt bij de risicobeoordeling van chemische mengsels.

De resultaten werden op 26 maart 2019 gepresenteerd en besproken in het Thon Hotel EU in Brussel als onderdeel van een workshop: The Chemical Cocktail Challenge. Deze workshop werd georganiseerd in samenwerking met het EDC-MixRisk-project en de nadruk lag op de belangrijkste resultaten en conclusies van de twee door Horizon2020 gefinancierde projecten, EDC-MixRisk en EuroMix, en de implicaties daarvan voor de toekomstige behoeften aan risicobeoordeling van chemische mengsels.

Voor meer informatie:
FreshFel Europe
Tel: +32 (0)2 777 15 80 
Email: [email protected] 
www.freshfel.org 
www.freshquality.eu 
www.freshcongress.com

Publicatiedatum: