Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Consumenten uit Brandenburg willen geen bio-eieren uit grootschalige dierhouderij

Eieren die als biologisch gekenmerkt zijn, stammen voor een deel uit stallen met 30.000 hennen hoewel er maximaal 3.000 dieren zijn toegestaan. Reden hiervoor is een discutabele interpretatie van de Europese bio-verordening. Consumentenorganisatie VZB uit Brandenburg eist dat de stalgrootte in bio-bedrijven sterker beperkt wordt. Alleen zo kan het vertrouwen van de consumenten in het bio-keurmerk behouden blijven.

Bijna twee derde (62 procent) van de inwoners van Brandenburg koopt biologische eieren. Dat bleek uit een actuele, representatieve enquête in opdracht van de VZB. 

De Europese bio-verordening schrijft bij het houden bio-leghennen weliswaar een aantal van maximaal 3.000 dieren per stal voor. In Brandenburg is de praktijk echter dat 'stal' vaak ruim geïnterpreteerd wordt als 'stalafdeling'. Met als gevolg dat enkele bio-bedrijven 30.000 dieren en meer in een gebouw houden, maar dan slechts gescheiden door middel van dunne houten wanden. 83 procent van de kopers van bio-eieren in Brandenburg vindt dit onacceptabel. Daarbij zou 86 procent van de kopers van bio-eieren bereid zijn om bijvoorbeeld 10 cent meer te betalen voor een biologisch ei uit een kleinere stal.

"We eisen van de deelstaatregering in Brandenburg dat zij zich inzetten voor een strengere interpretatie van de verordening of een beperking van de stalgrootte voor bio-eieren“, zegt dr. Christian A. Rumpke, directeur van de VZB. Anders dreigen de consumenten hun vertrouwen te verliezen in het bio-keurmerk en de landbouwproductie 'Made in Brandenburg'.

Consumenten, die geïnteresseerd zijn in de houdingsomstandigheden van de leghennen, hebben momenteel nauwelijks mogelijkheden om zich hierover concreet te informeren. Wie waarde hecht aan kleinere stallen kan momenteel eigenlijk alleen eieren kopen van bio-teeltverenigingen. Want er zijn belangrijke verschillen tussen de eisen van de EU bio-verordening en de zelf opgestelde criteria van bio-teeltverenigingen zoals Demeter en Bioland. De bij Demeter aangesloten bio-bedrijven mogen bijvoorbeeld maar 3.000 kippen per stalgebouw houden en bij Bioland mag men maar twee keer 3.000 kippen in niet aan elkaar grenzende afdelingen houden.

Publicatiedatum: