Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Voldoende lokale voorraad om tot eind april te leveren"

Kritiek op goedkope Egyptische Demeter-aardappelen bij Dennree

Bij de Duitse retailer Dennree zijn Demeter-gecertificeerde bio-dynamische aardappelen uit Egypte momenteel duidelijk goedkoper dan Demeter aardappelen uit Duitsland. Dat zou niet zo mogen zijn, bekritiseert de Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft' (AbL).

Dennree biedt sinds deze week in haar 'denns'-winkels in Berlijn biologische vroege aardappelen uit Egypte aan tegen een prijs van 1,79 euro per kg. De lokaal geteelde bio-aardappelen van de afgelopen oogst kosten in dezelfde winkel 2,29 euro per kilogram en zijn daarmee 50 cent duurder dan de importaardappelen. Bij beide aanbiedingen gaat het om vastkokende rassen van Demeter. Bij Denrree's partner, bio-supermarkt Naturgut uit Stuttgart, kosten biologische vroege aardappelen van hetzelfde ras uit Egypte 2,49 euro per kg.

Voor Phillip Brändle, bestuurslid van de AbL, die momenteel probeert om in Brandenburg ook met de teelt van bio-aardappelen een landbouwbestaan op te bouwen, is het goedkope aanbod van de Egyptische aardappelen onbegrijpelijk: "De voorraad aan lokale bio-aardappelen die in bewaring liggen wordt weliswaar langzaam steeds kleiner, maar collega's en telersverenigingen hebben ronduit nog voldoende voorraad om nog tot eind april lokale bio-aardappelen naar Berlijn te leveren."

Volgens Phillip bestaat er momenteel dus nog geen noodzaak om dergelijke importproducten aan te bieden. Maar zelfs dan geeft in ieder geval de prijsvorming alleen al aanleiding tot kritiek: "Hoe kan het zijn dat bio-aardappelen uit een land dat voor 96 procent uit woestijn bestaat en van waaruit de aardappelen circa 2900 km naar Berlijn getransporteerd moeten worden, per kilo 50 cent goedkoper zijn dan de aardappelen van de telers uit de nabije omgeving van Berlijn?“ Philip vervolgt: "Wat is dat voor een fatale boodschap aan de lokale telers in Brandenburg, die momenteel de aardappelen voor de komende oogst in de grond leggen?“

Dit zegt Dennree
Petra Renner, leider productinkoop voor groenten en fruit bij Dennree, zei hierover op aanvraag van top agrar: "Wij bij denn’s Biomarkt willen onze klanten altijd biologische levensmiddelen in de best beschikbare kwaliteit aanbieden. Dat geldt in het bijzonder voor ons brede groenten- en fruitassortiment en daarmee ook voor onze aangeboden aardappelen. De Egyptische vroege aardappelen dienen daarbij slechts als aanvulling op ons Duitse aardappelaanbod, dat voor ons de hoogste prioriteit heeft en in onze winkels alle twaalf maanden van het jaar wordt aangeboden. Daardoor kunnen onze klanten steeds kiezen tussen rassen uit eigen land en uit het buitenland. 

De oogstvoorraden uit seizoen 2018, die langzaam op beginnen te raken, vullen we voor het Duitse aspergeseizoen zoals gebruikelijk aan met hoogwaardige voorjaarsaardappelen van onze jarenlange partners uit Egypte. Daar geschiedt de irrigatie direct via de Nijl, zodat het ecosysteem aldaar, inclusief het grondwaterpeil, niet belast wordt. Om ook hier te garanderen dat de voorgeschreven richtlijnen van de EU-bioverordening en de Demeter-vereniging na worden geleefd, voeren zowel onze telers ter plaatse alsook de dennree group regelmatige kwaliteits- en laboratoriumcontroles bij de producten uit."

Publicatiedatum: