Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tunesische bio-landbouw zit in de lift, maar ontwikkelt zich niet zonder problemen

Tussen januari en oktober 2018 is de export van biologische producten uit Tunesië met 43% in waarde en 28% in hoeveelheid toegenomen. De belangrijkste producten zijn olijfolie en dadels. De sector lijdt echter onder een tekort aan promotie en is daardoor zelfs lokaal niet zichtbaar. Dit laatste heeft ook te maken met enkele problemen op het gebied van de kwaliteit.

In 2016 was de biologische sector verantwoordelijk voor 9,3% van de totale Tunesische export. Tussen januari en oktober 2018 bracht de afzet van deze producten in het buitenland 520 miljoen dinar (zo'n 153 miljoen euro) op. Op dit moment is Tunesië de eerste Afrikaanse exporteur binnen de sector. In totaal wordt op 306.000 hectare van de totale landbouwgrond op biologische wijze geteeld.

De export wordt gedomineerd door producten als olijfolie (de eerste 10 maanden  van 2018 42.000 ton, volgens de gegevens op de website van webmanagercenter) en dadels (10.473 ton, volgens de gegevens op diezelfde website, in dit geval de fameuze Deglet Nour-dadels uit het zuiden van het land.

De export verloopt goed, maar dit geldt niet voor de lokale afzet. De Tunesische markt kampt namelijk met een gebrek aan nationaal beleid om de sector te ontwikkelen en de landbouwers te helpen. Consumenten zijn daarom niet goed op de hoogte van de verschillen tussen biologisch en conventioneel. "De sector kampt met een tekort aan middelen om de diverse producten en brede biologische kennis te promoten op de wereldwijde biologische markt", merkte de Zwitserse ambassadeur tijdens een debat op 5 april 2019 in Tunis op.

Er zijn ook kwaliteitsproblemen bij Tunesische producten. In maart 2018 kwam uit een in de krant ‘60 Millions’ verschenen onderzoek naar voren dat onder de geteste olijfoliën "vijf producten residuen van gewasbeschermingsmiddelen en zes weekmakers bevatten, waaronder ftalaten, die bekend staan als endocriene verstoorders. Deze migratie, die overwegend Tunesische oliën treft, kan afkomstig zijn van de containers of van pakkingringen die in de productieketen worden gebruikt. Sommige tolueen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) zijn ook in verschillende monsters aangetroffen".

Bron: francetvinfo.fr

Publicatiedatum: