Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stemming uitgesteld tot juli 2019

Discussie in Frankrijk: verwarmde teelt in kassen is niet biologisch?

Op 3 april moest het Franse Nationaal Comité voor Biologische Landbouw (CNAB) beslissen over het verbod op verwarmde kassen waarmee buiten het seizoen biologische groenten en biologisch fruit wordt geteeld. De stemming over dit onderwerp werd echter uitgesteld tot juli 2019. Fnab en Synabio, bekend met biologische teeltprojecten in verwarmde kassen in Bretagne en Pays de la Loire, vroegen in juni 2018 om een formeel verbod op het gebruik van verwarmde kassen. 

Verwarmde kassen: 'Ecologische onzin die onverenigbaar is met het biologische label'
De biologische specificaties leggen een ‘respect voor natuurlijke cycli’ en een ‘verantwoordelijk gebruik van energie’ op. Volgens de FoodGES-studie van ADEME is een in Frankrijk geteelde tomaat in verwarmde kassen verantwoordelijk voor 4 keer meer broeikasgassen dan een tomaat die wordt geïmporteerd uit Spanje en 8 keer meer dan een tomaat die in Frankrijk binnen het seizoen is geteeld. "Hoe langer de beslissing over het verbod wordt uitgesteld, hoe meer nieuwe projecten het daglicht zullen zien en hoe moeilijker het zal zijn om een en ander ongedaan te maken. We moeten nu handelen,” legt directeur van Synabio Jean Marc Lévêque uit.

'Laten we niet dezelfde fouten als die uit het verleden maken'
"Sommige economische spelers zijn van mening dat ze kunnen profiteren van de grote vraag naar biologische groenten en biologisch fruit zonder hun werkwijze te hoeven veranderen. Het verwarmen van kassen impliceert echter een specialisatie van de gewassen die de grond uitputten en die onverenigbaar is met de agronomische benadering die bij een biologische werkwijze wordt verdedigd,” meldde Fnab en Synabio in een persbericht. "We kunnen een conventioneel productieve werkwijze niet zomaar veranderen in een biologische werkwijze die uitgaat van een logica waarbij ervan uit gegaan wordt dat we lagere opbrengsten en een grotere beperkingen, waaronder een bepaalde seizoensgebondenheid, bij de teelt gewoonweg accepteren.

Als de nieuwe spelers deze logica niet respecteren, zullen ze datgene wat we in 40 jaar op hebben gebouwd in een klap vernietigen,” legt biologisch teler Sylvie Corpart uit die de Fnab in Cnab vertegenwoordigt.

58% van de Fransen zegt dat ze steeds meer seizoensproducten willen kopen, een maatschappelijke trend die het biologische label nog steeds tegenkomt.

Fnab en Synabio vragen – tot er een beslissing wordt genomen in het Cnab – om een verbod op de nieuwe bouwprojecten voor de bouw van verwarmde kassen voor biologisch telen.

Publicatiedatum: