Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zaterdag 13 april 2019

Workshop 'Natuurlijke grazers'

Als pioniers in het natuurboeren is het altijd zoeken naar vernieuwende manieren om het boerenvak uit te kunnen voeren met een zo laag mogelijke belasting voor natuur en dier. Een van de technieken die de moeite waard is om te belichten is 'Low stress stock handling', uitgelegd middels een interview met Catrinus Homan, schaapherder in het Drents Friese Wold.

Wat is low stress stock handling?
"Met deze techniek kijk je op een andere manier naar hoe je je vee behandelt. De bedoeling hiervan is om zo weinig mogelijk stress te creëren voor zowel mens als dier om het doel te bereiken wat je voor ogen hebt. Het ‘lezen’ van de kudde is daarbij erg belangrijk, want met deze techniek is vooruitkijken en weten wat jouw vee gaat doen erg belangrijk. Deze techniek wordt in de basis zonder honden uitgevoerd, maar vaak zien we wel dat boeren werkhonden inzetten voor het ‘juiste timing, juiste plek’ principe."

Waarom is deze techniek nodig/handig voor boeren/veehouders?
"Met deze techniek blijft het vee kalmer, meer in harmonie met het natuurlijke gedrag. De kwaliteit van het vlees blijft beter doordat er weinig stresshormoon wordt aangemaakt en ook blijven de dieren beter op gewicht dan wanneer ze in paniek gaan rennen. Naast de kwaliteit van het eindproduct is het natuurlijk ook veel fijner wanneer je als boer het verplaatsen of transporteren van het vee in harmonie met elkaar kunt uitvoeren en waarbij paniek voorkomen kan worden door correct en proactief handelen."

Waarom wordt het nog weinig gebruikt?
"Het is nog een vrij onbekende techniek, die vaak verkeerd begrepen wordt. Veel boeren zijn al generaties lang grootgebracht met de ouderwetse manier en deze jarenlange ervaring is vrij lastig te doorbreken." 

Boeren in het Bos geeft zaterdag 13 april een workshop 'Natuurlijke grazers' waar deze techniek in praktijk gebracht zal worden en waarbij Catrinus zijn ervaringen op dit gebied met de cursisten zal delen.

Waar gaat deze workshop over?
De workshop is bedoeld voor (beginnende) veehouders die open staan voor een meer natuurlijke werkwijze om met het vee om te gaan. Er zal aandacht geschonken worden aan de natuurlijke behoeftes, het graasgedrag en het sociaal gedrag van grazers. En de vraag: hoe kun je dit beïnvloeden op een positieve manier om er zelf voordeel van te hebben waarbij de dieren centraal staan?

Voor meer informatie over de workshop, of om aan te melden:

www.boereninhetbos.nl

Publicatiedatum: