Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Agroforestry en permacultuur, waarbij mulchen een toverwoord blijkt"

Nieuwe bestemming voor een bio-aardappel

Niek en Jozien Vos reizen 'hun' phytophthora resistente bio-aardappelen graag achterna. "Dan komen de verhalen vanzelf", aldus Jozien. Ze schreef het volgende verslag naar aanleiding van hun bezoek aan het zuiden van Portugal:

Nieuwe bestemming voor een aardappel
In het zuiden van Portugal, in een verlaten huisje, dat dienst doet als opslagruimte staat een kistje aardappelen uit Nederland. Het zijn de Sevilla's van bio-kweker Niek Vos. Ze vormen al mooie spruiten. Het is de bedoeling ze te planten in de boerderijtuin. Maar op een wijze die beter bestand is tegen de klimaatextremen die Portugal de laatste jaren ondervindt. Het gaat hier om agroforestry en permacultuur, waarbij mulchen een toverwoord blijkt. Hoe de Sevilla zich zal ontwikkelen onder een laag gras, is een nieuw avontuur op een bijzondere plek.

Een school voor nieuwe ontdekkingen trekt jongeren uit de hele wereld naar het Zuiden van Portugal, Vale da Lama. De school hoort bij een project voor landbouw en toerisme. Naast de school is er onder andere een eco resort en er worden yoga retreats gehouden. Het achterliggende idee is mensen dichter bij de aarde te brengen. Sociocratie, agroforestry en permacultuur staan op het programma.

Ze ontwikkelen hun eigen voedselstrategie, onder andere met een phytophthora resistent aardappelras zoals de Sevilla. De uitbater van de foodtruck is er fan van. En zo wordt het ook nog een festival-aardappel.

Jozien Vos

Publicatiedatum: