Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Zonder overheidssteun is het onmogelijk om een jonge landbouwondernemer te zijn"

Agronuquel: Een biologische moestuin die werknemers van Iditex van eten voorziet

Bárbara Rivera, woonachtig in het Spaanse Neda (A Coruña), begon in 2013 met het telen van gewassen in een kas. Haar idee was om gezond voedsel te verbouwen voor haar dochters en werk en gezin te combineren. Vandaag de dag voorziet ze ook werknemers van Inditex van voeding.

Deze jonge vrouw, met ervaring in de moestuin van haar familie, zag toekomst in de biologische teelt. Ze begon door geld te investeren in een tweedehands kas en vijf jaar later kocht ze een nieuwe kas. Momenteel beschikt ze over 1 hectare, die is gecertificeerd door de Raad van Toezicht op de Biologische Landbouw in Galicië (Craega).

De kwaliteit van haar producten heeft bedrijven als Gadisa supermarkten en modegigant Inditex aangetrokken, waarvoor 90% van de oogst bestemd wordt. De rest gaat naar winkels, scholen, kinderdagverblijven en kantines.

Sinds 3 jaar heeft Rivera een werknemer in dienst, maar nog steeds werkt ze 7 dagen per week. "Om teler te zijn, moet je passie hebben voor het land. Het is een veeleisende en vaak ondankbare baan: de landbouw is niet voor iedereen", aldus Bárbara. "Het begin is moeilijk en het is soms onmogelijk om te voldoen aan de vereisten voor bepaalde subsidies, met name in een onstabiele landbouwsector", voegt ze toe.

"Mensen die werkzaam zijn in de biologische landbouw, en met name de beginnende zelfstandigen, hebben steun van de overheid nodig. Zonder die steun komt de sector niet tot bloei", stelt de manager van Agronuquel.

De klanten van Agronuquel zijn grote bedrijven die de lokale economie ondersteunen en wereldwijde verandering bevorderen. De kantine van Inditex is een voorbeeld: het bedrijf biedt zijn werknemers hier gezond voedsel tegen een spotprijs.

"Er is sprake van een ommezwaai, grote bedrijven vragen om lokale en biologische producten. Die verandering van bovenaf is van belang, niet alleen op bedrijfsniveau, maar ook op overheidsniveau. Het is de benodigde stap voor een duurzame verandering", aldus Bárbara.

"Gezonde voeding is voor mij van essentieel belang, dat is zeker", voegt ze toe. De vraag naar bepaalde gewassen is echter onderhevig aan de 'mode'. "Rucola, een gewas waarmee ik niet bekend was, heeft nu een goede vraag en is gemakkelijk biologisch te telen. Een ander makkelijk gewas, dat niet gevoelig is voor plagen en ziektes en zich goed aanpast aan het Galicische klimaat, is de groene snijbiet. Dit product is echter niet in de mode en evenmin zo populair als de gele snijbiet uit Lyon", vervolgt Bárbara.

Het zomerseizoen in de regio duurt ongeveer 3 maanden en het klimaat maakt het mogelijk om talloze gewassen te verbouwen. Er is genoeg licht, de temperaturen komen zelden boven de 25 graden Celsius uit en er is een goede vochtigheid. Bárbara oogst rode saladetomaten, zwarte Santiago tomaten (vlezig, met weinig zaadjes, een goede maat, weinig sap en een ongelooflijke smaak), paprika's (Lamuyo, Italiaanse en Piquillo), courgettes en komkommers. Het hele jaar door verbouwt ze snijbiet, spinazie, sla, kapucijners, pompoen, aubergine, etc. In de zomer groeien al deze gewassen sneller.

"De oogst van dit seizoen is onvoorspelbaar. De hoge temperaturen in februari en maart leidden tot een vroegere rijping van de producten, maar op dit moment vertraagt de kou de groei", vertelt Rivera.

"De enige concurrentie, waarmee ik te maken heb, is de teelt van kleine bedrijven. Daarnaast is het gebrek aan bewustzijn een lastige factor. Mensen verwarren 'huisgemaakt product' met 'biologisch'", besluit ze.

Voor meer informatie:

Bárbara Rivera
Agronuquel
Costa da Silva
15510 Neda (A Coruña)
+34 686 823 116
agronuquel@gmail.com
agronuquel.weebly.com

Publicatiedatum: