Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nutriscore laat zien:

Veel 'verantwoorde' tussendoortjes niet zo gezond

Om te laten zien hoe het voedselkeuzelogo Nutriscore werkt, heeft de Consumentenbond 50 tussendoortjes van dit logo voorzien. Hiermee wordt in 1 oogopslag duidelijk hoe (on)gezond een tussendoortje is. Slechts een vijfde scoort (zeer) goed.

Veel gezond ogende tussendoortjes - zoals mueslirepen, havermoutrepen en pindakaasrepen - bevatten in werkelijkheid veel suiker en/of verzadigd vet. Nutriscore deelt producten in van A (gezond) tot E (ongezond). Zo krijgen de Zonnatura Rijstwafels yoghurt, net als Mars en KitKat, de laagste score: een E. Het 'yoghurt'-laagje heeft qua voedingswaarde veel weg van witte chocolade. Een pakketje van 3 wafels bevat bijna 4 suikerklontjes en 8 gram verzadigd vet.

Ook gelijksoortige producten van een merk kunnen heel verschillend scoren: Bolletje Goed Bezig Cranberry krijgt een D, de Havermout Naturel variant van hetzelfde merk een B.

Nutriscore maakt kiezen makkelijker
Om te achterhalen hoe gezond een tussendoortje is, moeten consumenten nu nog alle verpakkingen omdraaien en de kleine lettertjes bestuderen. Met Nutriscore op de voorkant van de verpakkingen, is dit een stuk makkelijker. Dit in Frankrijk ontwikkelde voedselkeuzelogo geeft voedingsmiddelen een score op basis van de hoeveelheid:

  • calorieën
  • suikers
  • verzadigd vet
  • zout
  • eiwit
  • vezels
  • fruit
  • groenten
  • noten

Klik hier voor een vergroting van de afbeelding

Consumentenbond kiest voor Nutriscore
In het Preventieakkoord is vastgelegd dat er in 2020 een nieuw voedselkeuzelogo komt. De Consumentenbond vindt Nutriscore het beste voedselkeuzelogo dat er nu is en roept de overheid op om alle stappen te zetten die nodig zijn om Nutriscore ook in Nederland in te voeren.

Bron: Consumentenbond

Publicatiedatum: