Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Robert Elshof, Elshof Organic Fruit:

"Hogere CO2-belasting bio-fruit uit koeling dan importfruit gaat nu we energieneutraal produceren niet meer op"

Tholen - Het volume Hollandse biologische peren is inmiddels nagenoeg verkocht. Voor Elshof Organic Fruit uit Dronten reden om zich momenteel voornamelijk te richten op de zogeheten 'omschakelperen' van het ras Conference. "Deze verkopen we aan natuurvoedingszaken door heel Europa, maar die markt is beperkt. Supermarkten willen namelijk geen omschakelfruit, zij willen alleen bio of gangbaar. Er is veel omschakelfruit beschikbaar, maar tegelijkertijd komen er schepen vol met bio-peren aan vanuit Argentinië, dus er zit nogal druk op die markt. In onze optiek jammer, daarom proberen we onze klanten te overtuigen dat ze kiezen voor de Hollandse omschakelperen ten opzichte van de biologische importperen uit Argentinië", vertelt Robert Elshof.

Bio-appelen heeft Elshof Organic Fruit nog wel volop uit eigen land beschikbaar. "Ik verwacht dat we die nog wel tot juni / juli kunnen leveren. We leveren onze bio-appelen voornamelijk aan de Nederlandse en Belgische supermarkten. Het is ook ons doel om zoveel mogelijk fruit lokaal af te zetten. Met peren lukt dat niet, omdat die markt veel meer Europees georiënteerd is. In onze afzetlanden Duitsland, Frankrijk en Scandinavië groeien nauwelijks goede bio-peren", concludeert Robert. Hij is tevreden over de afzet van het biologische hardfruit dit jaar. "Bio-appelen en peren zijn goed verkocht, maar net als de conventionele markt hadden wij ook partijen met kwaliteitsproblemen. Na de hete zomer was de bewaarbaarheid voor veel telers spannend en dat gaf ook druk op de markt."

Elshof heeft in elk geval dit jaar de gelegenheid heel wat bio-fruit te sorteren, want dankzij de nieuwbouw is de capaciteit verdrievoudigd. "En die capaciteit benutten we ook, want er hebben zich een  aantal grote, moderne telers bij ons gemeld die willen omschakelen. Wij begeleiden ze in het hele proces", vertelt Robert. "We hebben een nieuwe optische sorteerlijn met kwaliteitssortering van het merk Perfect van Wamel in gebruik genomen. Van elke vrucht worden een veertigtal beelden gemaakt. We zijn de eerste speler in de biologische sector die met deze techniek werkt en de ervaringen zijn goed. Ook hebben we een nieuwe aanvoerlijn met waterledigers van Burg Machines geïnstalleerd. Naast de nieuwe lijn hebben we onze bestaande lijn gerenoveerd, waardoor we een stuk flexibeler zijn."De nieuwbouw zit volgens Robert als gegoten. "De loods is heel ruim opgezet en is voorzien van LED-verlichting. Daarbij wordt de vloerverwarming gevoed met restwarmte van de koelinstallatie. Al met al is het een fijne omgeving om te werken. Ook hebben we een nieuwe perenkoeling bij laten bouwen door Roma en Dijksma Koeltechniek, die speciaal is ontworpen voor de biologische markt, omdat de bio-peren om een andere koeltechniek vragen dan de conventionele peren. In de koeling van conventionele peren is alles gericht op zo min mogelijk uitdroging door middel van nat te koelen, maar nat en bio gaan slecht samen."

Last but not least heeft Elshof Organic Fruit 1.100 zonnepanelen geplaatst die op jaarbasis 400.000 kilowattuur stroom opwekken. "Al met al werken we 100% energieneutraal. "Voor ons nog meer reden om onze afnemers te wijzen op de voordelen van het werken met lokaal fruit. In het verleden werd er geschermd met allerlei onderzoeken die wezen op een lagere CO2-belasting van het importfruit dan Hollands fruit dat maanden in de koeling werd bewaard, maar die vlieger gaat nu we energie opwekken niet meer op", concludeert Robert.

Een nieuwe ontwikkeling is dat Robert met collega's uit de bio-sector het kennisplatform Biogrownection heeft opgericht. "We organiseren eens in de twee maanden een bijeenkomst, waarin we transparant met elkaar kennis delen op het gebied van teelt en markt, zodat we daar als telers op in kunnen spelen. Er is jarenlang discussie gaande over de machtsongelijkheid in de keten, maar wij proberen het om te draaien door vanuit de teelt partnerships te sluiten met afnemers. Volgens ons levert dat een win-win-win-situatie op. Supermarkten hebben door te werken met grote partijen een continue aanbod beschikbaar met weinig uitval, de teler krijgt een goede prijs voor zijn product, zodat hij nu en in de toekomst rendabel kan telen en kan investeren in duurzaamheid en de consument krijgt een bio-product met een goed verhaal. Wat wil je nog meer?"

Voor meer informatie:
Robert Elshof
Elshof Organic Fruit
8251 RX Dronten
Tel: 0321-312719
info@elshoffruit.nl  
www.elshoforganicfruit.com