Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologisch in de naam alleen voor bio-bedrijven

Zoals wellicht bekend is het gebruik van de term 'biologisch' en afgeleiden daarvan (verkortingen en vertalingen) een beschermde term in Europa. Het gebruik ervan is voorbehouden aan de etikettering van, en de reclame voor, gecertificeerde biologische producten. Sommige bedrijven die een biologische bedrijfsvoering hebben, gebruiken 'bio' ook in de bedrijfs-, handels- of merknaam om herkenbaar te zijn als biologisch bedrijf. Dit is alleen een probleem als deze bedrijven naast biologisch ook gangbare activiteiten hebben, of wanneer deze bedrijven zelfs niet gecertificeerd zijn. Deze naam met een bio-aanwijzing is onder meer zichtbaar op het product, op facturen of op reclame-uitingen, waardoor er onterecht een verwijzing gemaakt wordt naar de biologische productiemethode bij gangbare activiteiten. Dit is niet toegestaan, omdat het tot misleiding van de consument leidt.

Skal wil met dit bericht de regelgeving (met name artikel 23, lid 2 van EU Verordening 834/2007) helder uitleggen.

Op basis van de Europese wetgeving mag elke vorm van 'bio' en 'eco' in de bedrijfs-, handels- of merknaam niet gebruikt worden voor de etikettering van, de reclame voor en de handelsdocumenten betreffende een product als dat niet voldoet aan de eisen van de verordening. Strikt genomen betekent dit dat bedrijven die zowel gangbare- als biologische producten verkopen of verhandelen geen 'bio' of 'eco' in hun naam mogen gebruiken. Dat is namelijk alleen en uitsluitend voorbehouden aan het biologisch product.
Uiteraard geldt bovenstaande alleen voor productgroepen die genoemd worden in artikel 1, lid 2 van diezelfde verordening: levensmiddelen, diervoeders, plantaardig uitgangsmateriaal en levende dieren en planten (vanaf 1-1-2021 komen hier nog producten bij). Praktisch gezien betekent de wet dat wanneer een bedrijf 'bio' in de bedrijfsnaam heeft, zij geen gangbare producten kan en mag verhandelen. Handelsnamen en merknamen met een 'bio'-verwijzing mogen alleen gebruikt worden in combinatie met biologische producten.

Bovenstaande wettelijke eis geldt uiteraard voor alle bedrijven. Bedrijven met 'bio-verwijzing' in de bedrijfs- handels- of merknaam, die nog niet geregistreerd staan bij Skal, zullen voor de keuze gesteld worden om zich volledig te laten certificeren of om de naam aan te passen waardoor de 'bio-verwijzing' verdwijnt.

Bron: Skal Bio Controle

Publicatiedatum: