Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jac Orie: "Zonder groenten en fruit geen wereldrecords"

Healthy Food Congres geeft visitekaartje af aan medische sector en overheid

Tholen - Hoewel de opkomst vanuit de AGF-sector de organisatoren teleurstelde, lukte het wel om een aantal successen boeken bij artsen en de overheid op het Healty Food Congres. Dat werd gelijktijdig gehouden met het congres Arts en Leefstijl. In de gezamenlijke pauze werd door de deelnemende AGF-bedrijven een mooi visitekaartje van de sector afgegeven aan de artsen. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zei toe dat zijn ministerie samen met de tuinbouw wil optrekken in het Nationaal Actieplan Groente en Fruit. Hij had ook oren naar het voorstel van AGF-ambassadeur Rob Baan: “Ieder kind in groep 6 een eigen moestuin”. Zo werden er een aantal kruisverbindingen gemaakt tussen de medische- en tuinbouwsector.

Klik hier voor de fotoreportage


Kinderarts Koen Joosten is vanaf het eerste uur betrokken bij het Healty Food Congres

Het congres werd afgetrapt door kinderarts Koen Joosten, die terugkeek op de afgelopen 5 jaar van Healty Food Congressen en het belang van samenwerking tussen de AFG en medische sector. Groenten en fruit zijn de oplossing voor veel problemen in de zorg maar er zit een hele keten tussen teler en arts. “We hebben te maken met een maatschappij die ziekmakend is. Spreekkamers lopen over van mensen met vage klachten”, zei hij.


Schaatscoach Jac Orie: "Zonder groenten en fruit geen wereldrecords"

"Groenten en fruit zijn het medicijn tegen welvaartziekten maar zijn ook nodig voor het leveren van topsportprestaties. Zonder groenten en fruit, geen wereldrecords", meldde Jac Orie, een van de meest succesvolle schaatscoaches ooit. Hij is ook wetenschapper en doet onderzoek naar het effect van voeding op zijn schaatsploeg. “Wanneer de voeding niet op orde is, betekent dat geheid problemen.” Een van de grote uitdagingen tijdens wedstrijden is dan ook om aan alle nutriënten te komen die sporters nodig hebben. Niet uit supplementen maar uit BSA (zijn afkorting de voor ‘supergroenten’ broccoli, spinazie, andijvie) en bietensap. Jac wist alles over de werking van nutriënten en voedingsstoffen: Fruit is een geweldige manier om aan je suikers te komen, sinaasappelmarmelade is het superfood onder de superfoods, met bananen moet je oppassen want die kunnen je slaperig maken, en het beste dieet: eet zoals opa en oma dat deden, dan loop je geen tekorten op.

Andersdenker Peter Jens (Koppert Biological Systems) over de inhoud van groenten

Telers hebben de boot gemist om niet in grote getale aanwezig te zijn op het congres vond andersdenker Peter Jens van Koppert Biological Systems. “Gezond eten en leven begint immers bij wat telers kunnen maken.” Nutriënten zijn de toekomst en hij voorspelde dat telers zullen ‘pielen op de m2”. Telen op inhoudsstoffen is onze uitdaging. Landbouw is extractie en daardoor kunnen we betere en slimmere voeding maken.” Ook voorspelt hij dat we straks onze kassabonnen inleveren bij de zorgverzekeraars, om zo 10 procent van de groenten en fruitkosten vergoed te krijgen. Solidariteit in de samenleving daalt en daarmee de bereidheid tot het betalen van de als maar stijgende zorgkosten.  “Krijgen we straks de plicht om zo gezond mogelijk te leven? En wat betekent dat dan voor de teler?”, vroeg hij zich af.


Anne Slotegraaf spreekt over voedingsadvies in de zorg

Ziekenhuis De Gelderse Vallei in Ede heeft de bijnaam voedingsziekenhuis gekregen, zei Anne Slotegraaf, projectleider Alliantie Voeding in de Zorg. Er is een maaltijdsysteem ontwikkeld waar eten vers bereid wordt op verzoek van de patiënt. Een medewerker van een call center neemt de bestelling op, deze medewerker is erin getraind om een patiënt te helpen een gezonde keus te maken.

Bij patiënten met die de internist bezoeken wordt Eetscore ingezet. Dat is een tool die in samenwerking met de WUR is ontwikkeld waarmee gemakkelijk het eetpatroon van een patiënt te achterhalen is. “Vaak denken mensen dat ze gezond eten, hun eetscore laat vaak zien dat er nog veel ruimte voor verbetering is. Aan de hand  van de Eetscore kunnen artsen gemakkelijker het gesprek met de patiënt aangaan over hun eetgewoonten en leefstijl”, vertelde Anne.

Het tweede gedeelte van het congres was interactief. Deelnemers hadden de keus uit een zestal workshops waar zij gedachten en ideeën uit konden wisselen.


Herman Peppelenbos Lector Gezondheid HAS Hogeschool organiseerde de workshop Gezond en lekker eten met ouderen, wat kan er beter?

Wilco van den Berg, beleidsmedewerker marktanalyse & rapportage GroentenFruit Huis organiseerde de workshop Data in Food Service.

Albert Heijn organiseerde de workshop Nieuwe kansen op het gebied van gezonde voeding voor zowel artsen als AGF-ers. De kans om aan tafel mee te denken met de grootste retailer lieten de AGF-ers niet aan zich voorbij gaan, de workshop voor AGF-ers was overbezet.

Anton van Gelder tijdens de workshop Hoe kan je als voedselaanbieder gezond en duurzaam eten bevorderen?


Joris Heijnen van Greendish verzorgde samen met Van Gelder de workshop over gezond en duurzaam eten. Zij bewezen dat klanten naar een dergelijke transititie verlangen.

Steffi Haasen, diëtiste en auteur Dr. GoodFood leidde samen met Michael Wilde van Eosta de workshop Hoe kan je het beste het gesprek over proactieve gezondheid (groenten en fruit) aangaan? Wat werkt wel en wat werkt niet.

Natasja van der Lely van Vers+ organiseerde de workshop Groente als interventie voor een gezonde leefstijl.


Rob Baan in gesprek met staatssecretaris Paul Blokhuis 

Rob Baan van Koppert Cress sloot de congres dag af. Hij vond het jammer dat niet meer telers aanwezig waren. “Wij telen het product, de consument eet het op maar we zien elkaar amper.” Rob  vond dat het nu tijd was voor de sector om ondeugend en dapper te zijn. Gewoon met duidelijk die gezondheidsclaim gebruiken bij het in de markt zetten. Hij sprak de ambitie uit om van Nederland de gezondste delta van de wereld te maken.


Rob Baan leest het manifest ondertekent door artsen voor

Van de artsen kreeg de AGF-sector een cadeautje, binnen 5 minuten ondertekenden deelnemende artsen een manifest waarbij zij de doelstellingen van de stichting Food for Better Lifestyle onderschreven.

Klik hier voor de fotoreportage