Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rozenblad voor giraffen, plantenpot van toetjesverpakking, tweede-keus soeptomaat

Bijna alles in de glastuinbouw kun je hergebruiken

Bladresten gebruiken tuinders als compost of als voer voor giraffen. Plantenpotten zijn gemaakt van gerecyclede toetjesverpakkingen. Tweede keus tomaten gaan in de soep. Het zijn maar een paar voorbeelden hoe tuinbouwbedrijven zorgen voor zo min mogelijk restafval. Komend weekend kun je tijdens Kom in de Kas zien hoe de glastuinbouw meewerkt aan een schoon milieu - en LTO Nederland helpt vanzelfsprekend die boodschap uit te dragen.

Rozenblad voor giraffen
Sinds een jaar of vijf eten de okapi’s in de populairste dierentuin van Nederland rozenblaadjes van Kordana-potrozen met zo’n goed resultaat dat de verzorgers het blad ondertussen ook aan giraffen en apen voeren.

Leo van der Harg, van het gelijknamige potrozenbedrijf in Vierpolders, teelt jaarlijks samen met zonen Wouter en Pieter 5 miljoen potrozen. Wouter: “De opkweek van rozen gebeurt 100 procent biologisch. In die periode snoeien we twee keer. Door het blad te verzamelen, produceren we minder restafval én we helpen de dierentuin gratis aan goede voeding. Het gesnoeide blad hoeft niet eens te worden gewassen, terwijl  okapi’s toch een gevoelige spijsvertering hebben. Rozenblad werkt zo goed in het dieet dat de resultaten wereldwijd met andere dierentuinen zijn gedeeld. Inmiddels gaat het blad van nóg drie rozenbedrijven naar deze dierentuin.” Giraffen zijn met Kom in de Kas niet te zien, maar wel  het volautomatisch stekken en alles over energiezuinig potrozen telen.

Toetjesverpakkingen
Kwekerij Baas uit Ens in de Noordoostpolder probeert te telen zonder afvalproductie. Best een uitdaging als je tuinplanten kweekt. Dieter Baas: “We hebben alle reststromen goed in beeld. We kijken bijvoorbeeld hoe we plastic kunnen weglaten of vervangen door afbreekbaar materiaal. Onze verpakkingen zijn sowieso gemaakt van gerecycled plastic, van toetjesverpakkingen in ons geval.” Tien jaar geleden koos de tuinplantenkwekerij al voor verwarmen met biomassa in plaats van gas. “We stoken houtafval, voor de verwarming en om stroom op te wekken”, vertelt Dieter. De houtsnippers komen van de houtindustrie en snoeihout uit de omgeving.

Tijdens Kom in de Kas kun je de biomassacentrale in werking zien, alle verpakkingsmaterialen testen én alles leren over biologische gewasbescherming. Want dat doen ze ook bij Kwekerij Baas.

Tomatensoep
Elke kromme komkommer of gekke tomaat belandt bij Natuurlijk Tomaat in Dongen in de salades, sauzen, soepen of chutneys. Het bedrijf teelt biologische tomaat, paprika en komkommer. De eersteklas producten gaan richting supermarkt. De resterende producten van Natuurlijk Tomaat en van drie collega-bedrijven verwerkt Henriëtte van den Hoek tot onder meer soepen en sauzen. Ze verkoopt deze in haar winkel, aan restaurants of gebruikt ze in de catering. “Zo maken we van alles wat niet recht of rond is ook volwaardige voedingsmiddelen.”
Henriëtte: “We benutten ook ander restmateriaal. Het blad dat we van de tomaten plukken bijvoorbeeld.  Dat laten we gewoon in de kas op de grond liggen. Het composteert en is daarmee voeding voor de planten. Bovendien gaan de biologische bestrijders op het blad zo niet verloren.” De winkel is open tijdens Kom in de Kas en je kunt letterlijk in de keuken kijken bij Natuurlijk Tomaat om te zien hoe het bedrijf biologisch teelt en de producten verwerkt.

Klik hier voor meer informatie over Kom in de Kas

bron: LTO Nederland

Publicatiedatum: