Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

België: Bedrijfsadvisering in de biologische landbouw in nieuw jasje

Op 1 april 2014 is de bestaande regeling inzake bedrijfsadvisering in de biologische landbouw in werking getreden. Vanaf 1 april 2019, exact 5 jaar later, wordt dit systeem in een nieuw jasje gestoken en zullen de dossiers volledig digitaal verlopen en dit via het e-loket. De papieren dossiers maken plaats voor een digitale behandeling.

Verder zijn er nog enkele extra mogelijkheden binnen de advisering bijgekomen. De mogelijkheden voor de opmaak van een bedrijfsplan worden verruimd naar alle biologische landbouwers en niet langer beperkt tot de biologische landbouwers die maximaal 3 jaar bezig zijn. Verder wordt een extra thema (met name bedrijfseconomie, kostprijsberekening en bedrijfseconomische berekening) toegevoegd in de adviesverlening bij het startersadvies en het bedrijfsadvies .

Wat is bedrijfsadvisering in de biologische landbouw?
De bedrijfsadvisering in de biologische landbouw houdt een gesubsidieerd advies in inzake de biologische landbouw voor landbouwers en land- en tuinbouwscholen. 

Er zijn vier soorten advies met telkens een ander subsidiebudget:

  • omschakelingsadvies,
  • opmaak van een biobedrijfsplan,
  • startersadvies,
  • bedrijfsadvies.

Het Departement Landbouw en Visserij erkent adviseurs die dit gesubsidieerde advies kunnen verlenen.

Het ‘omschakelingsadvies’ en/of de ‘opmaak van een biobedrijfsplan’ kan voor gangbare landbouwers of land – en tuinbouwscholen een antwoord bieden op de vraag of de biologische productie al dan niet iets voor zijn of haar bedrijf kan betekenen. Het kan de landbouwer ondersteunen op de weg naar een eventuele start in de biologische landbouw. Het beroep doen op deze adviesmogelijkheid houdt geen verplichting in tot omschakeling naar de biologische productie.

De biologische landbouwer en biologische land -en tuinbouwschool kan ook beroep doen op het advies voor de opmaak van een biobedrijfsplan (ongeacht hoe lang hij reeds biologische landbouwer is).  Verder kan de biologische landbouwer en biologische land- en tuinbouwschool tijdens zijn omschakelingsperiode beroep doen op startersadvies, en later op bedrijfsadvies. Het subsidiebedrag verschilt tussen deze twee adviessoorten.

De volgende tabel geeft een overzicht van de verschillende subsidiepercentages en de plafonds voor de verschillende soorten advies.

Voor meer informatie:

www.vlaanderen.be/landbouw

Publicatiedatum: