Duitse bio-sector solidariseert zich met scholierenprotesten

De Duitse bio-sector solidariseert zich met de protesten voor betere klimaatbescherming en de scholierenbeweging #FridaysForFuture. De BÖLW, de overkoepelende organisatie van Duitse telers, verwerkers en handelaren van bio-levensmiddelen, deelt mee dat men achter de eis van de scholieren staat naar een werkzame klimaatbeschermingspolitiek. 

Bio-teeltvereniging Bioland is lid van de BÖLW en steunt de scholierenbeweging eveneens onder de hashtag #BiolandForFuture.
"Wij als gehele maatschappij en de politieke beslissingsdragers zijn ertoe verplicht om eindelijke onder de vlag van een actieve klimaatbescherming te varen", zegt Theresia Kübler, bestuurslid van Bioland.

Klimaatvriendelijk handelen bevorderen
De BÖLW verzoekt de Duitse minister van Landbouw, Julia Klöckner, om werkzame maatregelen voor de landbouw- en voedingsmiddelensector in te leiden om met de juiste voorschriften de vereiste uitstootvermindering te bereiken. Daarvoor zou de minister met de gehele politiek klimaatvriendelijk handelen moeten bevorderen – vooral bij de hervorming van de gemeenschappelijke landbouwpolitiek, die bepaalt welke landbouwvorm zich toekomstig loont. "Wie het klimaat beschermt, moet ondersteund worden", schrijft de BÖLW. Hoe belangrijk dat is, toont het droge jaar 2018.

Meer biolandbouw
Voor de BÖLW is de weg naar meer klimaatbescherming duidelijk: "Bio-landbouw laat zien hoe gezonde grond minder schadelijke klimaatgassen uitstoot en meer koolstof uit overtollige CO2 duurzaam kan binden." Het doel van 20 procent biologische landbouw uit het coalitieverdrag is daarom ook een klimaatpolitiek doel, dat met hoge prioriteit van de gehele Bondsregering na moet worden gestreefd.

Net als Bioland hoort ook de vereniging Demeter tot de BÖLW. Demeter-teler Jakob Schererz van 'Bauckhof Stütensen' heeft zich onder de hashtag #FarmersForFuture aangesloten bij de FridaysForFuture-beweging. Met 'Farmers for Future' steunen inmiddels ettelijke bio-landbouwers, -wijnbouwers en -imkers de protesten.

Gezamenlijke verklaring
Samen met de Demeter-vereniging wil Jakob Schererz onder #FarmersForFuture andere bio-landbouwers aanspreken. Zij moeten zich aansluiten bij een verklaring die tijdens de klimaattop in december overhandigd zal worden aan landbouwminister Julia Klöckner. Daarin eisen de ondergetekenden vastberaden stappen van de Bondsregering ten gunste van de klimaatbescherming.

Kennis delen
Biologische landbouwers, imkers en wijnbouwers worden opgeroepen om hun methodes voor een klimaatvriendelijke landbouw op social media met de hashtag #FarmersForFuture te delen. Het idee hierachter: anderen kunnen van deze zinvolle informatie leren en zo kan het tot een uitwisseling van nuttige ideeën komen.

Bron: bio-markt.info


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BioJournaal.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven