Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Flevolandse gemeenten en Provincie trekken samen op in realiseren voedselambities met Vereniging Flevofood

Flevolandse gemeenten, Provincie Flevoland en Vereniging Flevofood hebben op 1 april 2019 een traject in gang gezet om samen te werken aan een korte Flevolandse voedselketen. In het gemeentehuis van Lelystad waren wethouders, beleidsmedewerkers, Flevofood-bestuursleden en andere betrokkenen bijeen om elkaars prioriteiten op het gebied van voedsel te delen. Gezamenlijk werd de behoefte uitgesproken om een krachtig Flevoland-breed businessmodel te realiseren met verschillende aspecten. Dit levert synergie op waar foodondernemers in de Flevolandse regio’s van profiteren bij het door ontwikkelen van eigen lokale, regionale of internationale markten.

Wethouder Elly van Wageningen (Lelystad), gaf samen met wethouder Ewout Suithoff (Zeewolde) de bijeenkomst een bijzonder tintje door officieel het netwerkpartnerschap met Vereniging Flevofood te bekrachtigen. Elly benadrukte dat lokaal voedsel steeds belangrijker wordt. "Het is één van de speerpunten in het
Lelystadse uitvoeringsplan dat hoort bij ons Masterplan Duurzaamheid. We merken dat er meer besef moet komen, juist ook bij kinderen, waar ons voedsel vandaan komt en dat we er zorgvuldiger mee om moeten gaan. Het is belangrijk samen na te denken hoe we onze ernstige voedselverspilling kunnen tegengaan maar ook hoe we meer voedsel in onze eigen regio kunnen verwerken. Nu wordt het op verschillende plekken in de wereld bewerkt voor het weer bij ons terug komt." Naast inzet van
onderwijs, ziet Elly Flevolandse samenwerking als een belangrijk middel om de keten te verkorten en het voedsel op de kaart te zetten.

Ook Ewout Suithoff betoogde dat wat er lokaal beschikbaar is, lokaal moet worden gebruikt. "Voor toekomstige generaties moet er nu alles aan worden gedaan om iedere vorm van voedselverspilling tegen te gaan. Alleen kan dit niet, dus het is hartstikke goed om hierin strategisch samen te werken met andere Flevolandse
gemeenten," aldus Ewout. De gemeente wil veel energie steken in bewustwording om de prachtige producten van omringende polderland op het bord van de inwoners te krijgen.

Flevolandse gemeenten en provincie trekken samen op in realiseren voedselambities ( Foto FotostudioWierd)

Aangevuld met prioriteiten van andere gemeenten, ontstaan er aansprekende gezamenlijke voedselambities. Naast een doorbraak om het Flevolandse voedsel bekend en bereikbaar te maken voor een grote groep inwoners in en rondom Flevoland, kunnen bijvoorbeeld initiatieven om verspilling tegen te gaan worden gekoppeld. Ook is het nodig dat de hele regio samen optrekt om (wereldwijd) het unieke polderlandschap met haar variëteit aan producten zichtbaar te maken.
Gezamenlijk is er een sterk verhaal. "We moeten de  naamsbekendheid krijgen dat onze ondernemers alle hoeveelheden kunnen leveren," aldus wethouder Irene Korting van Gemeente Dronten.

Spreker Mark Fredriks, al jaren actief in het veranderen van voedselsystemen, moedigt de aanwezigen aan hier slimme stappen in te zetten. Transparant samenwerken blijkt nodig voor daadwerkelijke verandering. Lokale initiatieven zijn alleen rendabel als niet ieder voor zich hetzelfde model hoeft te ontwikkelen. Alle initiatieven moeten de kennis en ervaring kunnen benutten uit succesvolle best practices in andere regio’s. Bijvoorbeeld via de Taskforce Korte Ketens, waar de
Vereniging Flevofood zich bij heeft aangesloten om de verbinding te leggen tussen Flevolandse ondernemers en ondernemers uit andere allianties.

De bijeenkomst wordt afgesloten met de gezamenlijke wens de stevige ambities van de gemeenten uit te werken in een concreet businessmodel gericht op het profiteren van de in de bijeenkomst vastgestelde synergie-mogelijkheden. In een volgende
bijeenkomst wordt samen besproken wat er nodig is om dit te bereiken.

Voor meer informatie:

www.flevofood.com

Publicatiedatum: