Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Parlement stemt vandaag over plan B

Brexit-deal voor derde keer weggestemd

Het Britse Lagerhuis heeft vrijdag opnieuw tegen de brexit-deal van Theresa May gestemd. Het voorstel, dat al twee keer is afgewezen, werd opnieuw van tafel geveegd. Afgelopen week bood May zelfs haar aftreden aan in ruil voor steun. "Het spijt me ontzettend dat het parlement een ordelijk vertrek uit de EU weer niet steunt. De gevolgen hiervan zullen ernstig zijn", aldus May in een korte speech. 

Wat de volgende stap is, blijft onduidelijk. Het parlement is van plan om vandaag weer over een eigen plan B te stemmen. Een zachte brexit waarbij de Britten lid blijven van de douane-unie maakt een goede kans volgens waarnemers. 

Deadline nadert
De Britten hebben tot 12 april om met een nieuw voorstel te komen. Tevens moeten ze vragen om een lang uitstel van de brexit. Wanneer de EU dat goedkeurt, kan de brexit met één of twee jaar worden uitgesteld, maar dan moeten ze wel meedoen met de Europese Verkiezingen. Als May geen lang uitstel vraagt of als de EU plan B afkeurt, dan verlaat Groot-Brittannië de EU zonder deal met alle gevolgen van dien. 

Direct na de stemming maakte EU-president Tusk bekend de Europese leiders op 10 april opnieuw bijeen te roepen. 

Publicatiedatum: