Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Online tuinplatform 'Mijn boerderijtje' gelanceerd

De ‘Millennials’ onder ons kennen hem vast nog wel: de Tamagotchi. Het virtuele huisdier dat de nodige zorg en aandacht vereiste. De voorloper van immens populaire spellen zoals FarmVille en Hay Day dat door miljoenen mensen over de hele wereld gespeeld wordt. Nu is hier Mijn Boerderijtje, het online platform waarmee iedereen zijn of haar eigen 100% biologische groenten vanaf de bank kan verbouwen. Met als belangrijkste verschil met, en voordeel ten opzichte van, eerdergenoemde virtuele spellen dat het resultaat van alle zorg en aandacht die de online tuinier de moestuin geeft, zich in reallife terugbetaalt.

Mijn Boerderijtje is in het kort…
…een echt stukje grond waar men zich online bekommert over de groei van echte groenten en kruiden. Gebruikers van Mijn Boerderijtje volgen via een interactief online platform hoe het met de door henzelf geactiveerde moestuin gaat. Via datzelfde platform zijn zij verantwoordelijk voor de groei van de groenten door hierin de noodzakelijke taken aan te geven. Wanneer moet er bijvoorbeeld geploegd, geharkt en gewied worden? En hoeveel water wordt er waar, op welk moment gegeven? Zo groeit alles exact zoals het gepland wordt door middel van de "groene vingers" op de touchscreens van de tablets en smartphones van deze nieuwe generatie boeren en boerinnen. Een biologisch platform dus, waar ambacht en innovatie hand-in-hand gaan.

Een lokaal en sociaal initiatief
De in de tool aangeklikte taken worden vervolgens uitgevoerd door, en onder professionele begeleiding van, een ervaren tuinman. Dit maakt van het in Woudenberg gelegen stuk land een vruchtbare bodem voor de ontwikkeling van zowel mens als milieu. "Door aandacht voor onze omgeving en zorg voor groenten, planten we met Mijn Boerderijtje een lokaal en sociaal zaadje waarmee we straks duurzame voordelen oogsten", aldus William de Koning, één van de vier initiatiefnemers. "Enerzijds in de biologische groenten die de tuinier na de oogst thuisgestuurd krijgt en anderzijds in werkgelegenheid voor mensen met zorg."

De opening
Op dinsdag 26 maart jl. vond op het land aan de Voskuilerweg 20 in Woudenberg de officiële opening en lancering van Mijn Boerderijtje plaats. Na het betreden van het terrein, over een heuse stroloper, werd er geheel in stijl getoast met een gezonde kiwi-komkommer smoothie en kregen de geïnteresseerden een demo over het interactieve gebruik van het biologische platform. Vervolgens was het de eer aan Wethouder de Kruif om het symbolische lintje te knippen en het land officieel voor geopend te verklaren. De aanwezigen kregen de mogelijkheid om onder toeziend oog van tuinman Carel van de Pol de allereerste plantjes te planten.

De ambitie
Mijn Boerderijtje heeft de ambitie om de boerderij van de toekomst, voor iedereen te zijn. Eerst regionaal, dan landelijk en uiteindelijk mondiaal. Bert ter Maaten verwoordt zijn drijfveer achter het initiatief als volgt: "Opgegroeid in het buitengebied van Woudenberg liggen mijn roots middenin een agrarische omgeving. Ik zie het als een mooie uitdaging om het traditionele ambacht van akker- en landbouw te verrijken met hedendaagse en toekomstbewuste technieken. Zodat we samen kunnen bijdragen aan een duurzame manier van verbouwen, verzenden en consumeren". Henk den Boer en Rens Boelsma voegen hieraan toe; "In een wereld waarin alles direct beschikbaar is, is het belangrijk dat we ons bewust blijven van wat we eten maar ook hoe dit op ons bord terecht is gekomen. Zichtbaarheid en interactie zijn wat dat betreft kernwoorden- en waarden. De digitale en fysieke wereld door middel van innovatie met elkaar verbinden is dé manier om continuïteit van onze grond- en voedingsstoffen te waarborgen en zo onze samenleving gezond te houden."

Voor meer informatie:

Paula Meijer
Mijn Boerderijtje
033 3031677
[email protected]
www.mijnboerderijtje.nl

Publicatiedatum: