Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jean-Luc Charbonneau, Biogaronne:

“Biologische landbouw: plannen is heel belangrijk"

Biogaronne is in 2002 ontstaan uit een vereniging van 13 biologische telers met een directeur. Achttien jaar later werkt de coöperatie met 80 telers uit het zuidwesten van Frankrijk en heeft het een omzet van ongeveer 6 miljoen euro. Elk jaar groeit het bedrijf met 15 tot 20%. Directeur Jean Luc Charbonneau geeft aan dat de markt erg is veranderd.

“Ik zet al zo’n 29 jaar biologische groenten en fruit af. We hebben een aantal jaar naar klanten gezocht die onze producten voor ons konden afzetten. Op dit moment zijn we nog op zoek naar telers die een deel van onze groeiende klantenkring kan bedienen. In het zuidwesten ontbreekt het ons echt nog aan voldoende biologische telers op wie we terug kunnen vallen.”

 

Teler Didier Deshayes

Het plannen van de teelt
De vraag naar biologische producten blijft groeien. Volgens Jean Luc is het goed structureren van de teelt in relatie tot de grote vraag van essentieel belang. “De vraag zet de teelt onder druk, maar we moeten geleidelijk aan groeien. Honderden hectare die pas zijn omgevormd tot biologische landbouwgrond, kunnen ervoor zorgen dat de prijs die uiteindelijk aan de telers wordt betaald lager wordt. Voordat er meer wordt geteeld, moet de vraag dus stabiel zijn. Sommige consumenten eten na een voedselcrisis alleen biologische producten, zoals op grote schaal het geval was na de crisis rondom de gekkekoeienziekte. Dit type consumenten valt echter na 5 of 6 maanden terug op het eten van conventionele producten. Het is wel zo dat de vraag naar biologische producten de afgelopen 3 tot 4 jaar tamelijk constant is geweest.”


Jean Luc vindt het schandalig om gezonde, biologische producten in plastic bakjes te verkopen. “Het levert alleen maar een flinke meerprijs op die helemaal niet binnen de biologische filosofie past. Daarom verkopen we slechts 3% van onze artikelen aan grote en middelgrote supermarkten. Ik ben bereid deze artikelen te leveren, maar wel alleen in bulk. “Biogaronne verkoopt aan biologische groothandelaren in heel Frankrijk en exporteert naar Duitsland, Nederland en België. De lokale omzet vertegenwoordigt 30% van de omzet van het bedrijf.
Jean Luc benadrukt het belang van een collectieve aanpak. “Bij Biogaronne werken we samen om elkaars competenties aan te vullen. We werken als een coöperatie. Onze manager is een teler en we bieden technische, commerciële en financiële steun aan de jonge telers. Elk jaar komen er weer nieuwe telers bij. Ze nemen vaak de conventionele teelt van hun ouders over en zetten het om naar biologische teelt.”

Bekijk hieronder een video over de technische ondersteuning en de tomatenoogst:


Het structureren van de regio
Biogaronne werkt ook met de biologische professionaliteit van de regio Nouvelle Aquitaine. “Elk jaar controleren we alle biologische groenten- en fruitbedrijven in het zuidwesten om te bepalen hoeveel ton producten er ontbreken. Met deze gegevens kunnen we sommige telers helpen zichzelf ergens te vestigen. Samen voeren we ook een aantal communicatiecampagnes.”

Teler Thierry Zanardo

Seizoensproducten
De telers van Biogaronne respecteren de seizoenen. “In de zomer hebben we pruimen en producten om ratatouille mee te maken. In de herfst vormen druiven, courgettes, venkel en pompoenen een groot deel van onze totale opbrengst. In de winter zijn appelen, kiwi's en veldsla de belangrijkste gewassen en in de lente bieden we aardbeien, wortelen, vroege prei en asperges.”
Maart was dit jaar warm en dus kwamen de asperges 2 weken eerder. De Franse markt was er nog niet klaar voor om de asperges op te nemen. “Bovendien verschenen er 3 of 4 jaar geleden in alle teeltgebieden van Frankrijk een groot aantal biologische aspergeplanten. En de opbrengst van deze teelt komt op hetzelfde moment aan.”

Maak hieronder kennis met Biogaronne:

Voor meer informatie:  
Biogaronne
Telefoon: 05 53 98 39 10
Fax: 05 53 98 33 52
biogaronne@wanadoo.fr 
www.biogaronne.info

Publicatiedatum: