Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lagerhuis verwerpt alle alternatieven voor brexit-deal van May

Gisteren (27 maart 2019) werden in het Britse Lagerhuis indicatieve stemmingen gehouden, maar geen van de acht moties over een plan B voor brexit heeft het gehaald. Een tweede referendum werd afgewezen, net als voorstellen over een zachte brexit. De stemmingen waren niet bindend en gaven het sterk verdeelde parlement de kans om te laten zien welke brexit-uitkomst wel op steun kon rekenen.

Het plan voor een permanente douane-unie met de EU kwam nog het dichtstbij met 264 stemmen voor en 272 tegen. Ook de motie voor een tweede referendum kreeg steun, maar niet genoeg. Maandag krijgen de parlementariƫrs veel de kans om hun mening te geven over verschillende brexit-opties.

Tot uiterlijk 12 april hebben de Britten de tijd om een ander brexit-plan te presenteren aan de EU. Dit hebben de Europese regeringsleiders besloten tijdens een top in Brussel. De datum is gekozen, omdat de Britten na 12 april niet meer hoeven deel te nemen aan de Europese verkiezingen. Met het uitstel is een dreigende no deal-brexit van 29 maart van de baan. Als het de Britten lukt om op tijd een plan te presenteren en het Britse parlement de deal goedkeurt, krijgen ze tot 22 mei om uit de EU te stappen. 

Bereid om op te stappen
Voordat de indicatieve stemmingen begonnen zei May dat ze er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Groot-BrittanniĆ« de EU verlaat met een akkoord. In een speech tegen een groep invloedrijke conservatieven zei May dat ze bereid is om op te stappen als haar akkoord door het parlement komt. Enkel de kans daarop is klein. De Noord-Ierse DUP is niet van plan haar deal te steunen. 

Over de streep trekken
De vertrekbelofte van May moet veel brexiteers uit eigen partij over de streep trekken om voor haar deal te stemmen. Zij willen niet dat May aan het roer staat tijdens de tweede fase van de onderhandelingen. De premier geeft aan goed geluisterd te hebben naar de roep om nieuw leiderschap. "Maar we moeten de deal erdoor krijgen en de brexit leveren. Ik ben van plan deze baan eerder op te geven dan ik van plan was om zo te doen van goed is voor ons land en onze partij", sprak Theresa May. 

Of het genoeg gaat zijn om een meerderheid van het parlement voor de deal te laten stemmen is nog steeds onduidelijk. Wanneer de stemming over de deal plaatsvindt, is nog niet bekend. 

Nederlandse douane, politie en leger niet klaar voor brexit
Volgens de Nederlandse Coalitie voor Veiligheid is het leger, politie en de douane nog lang niet klaar voor brexit. De Coalitie waarschuwt minister Grapperhaus in een brief dat brexit gevolgen gaat hebben voor de veiligheid in Nederland. Door de krappe arbeidsmarkt is nieuw personeel niet beschikbaar of nog niet opgeleid. 

Bron: NOS / Telegraaf / AD

Publicatiedatum: