Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-fruitteelt thema in nieuw Kennisproject DUIT

Om de fruitteelt rendabeler en milieuvriendelijker te maken, hebben Utrechtse bedrijven het initiatief genomen om aan fruittelers te laten zien dat investeren in teelt op de lange termijn gaat lonen. Zij doen dit door middel van demonstraties, workshops en coachingsdagen, een aantal grootschalige open dagen en via de reguliere mediakanalen. Er is gekozen is voor vier thema's die kunnen bijdragen aan een duurzame teelt: Precisieteelt, Biologische Fruitteelt, Klimaatneutraal fruit telen en Agroforestry (zoals de teelt van (hazel)noten).

Zien is weten
Op de praktijkbedrijven zijn of worden momenteel demonstraties aangelegd.

  • Het onderwerp Biologische Fruitteelt wordt opgezet bij Jacco Merkens, onder begeleiding van Bart Timmermans van LBI.
  • Eveneens op het bedrijf van Jacco wordt het thema Notenteelt verder uitgewerkt onder begeleiding van Ton Baltissen van CropEye.
  • Op het bedrijf van Hans van der Wind in Werkhoven ligt het accent op Klimaatneutraal fruit telen, zoals geen gebruik maken van fossiele energie. Hans heeft afgelopen jaren geïnvesteerd in nieuwe koelcellen met CO2 / propaankoeling. Alle maatregelen die betrekking hebben op minder CO2 uitstoot worden gemonitord door Frank van der Geijn (WUR).
  • Het thema Precisieteelt wordt ingevuld op het bedrijf van Maaswaal in ’t Goy waar gewerkt wordt met de allernieuwste spuittechniek van KWH en Abemec om te komen tot minimale emissies van middelen met mogelijkheden tot groeibeheersing.

Beleven is kennis delen
Vervolgens worden op deze bedrijven workshops en coachingsdagen georganiseerd voor fruittelers. Hier wordt dieper op de materie van de verschillende thema’s ingegaan. Tot slot staat in de planning om op de bedrijven voor elk van de vier thema’s één grote landelijke demonstratiedag te organiseren. Uiteindelijk wil men als resultaat zien dat fruittelers gaan investeren in duurzame productie.

Uitvoering en organisatie
De uitvoering en organisatie van het project wordt gevoerd door adviseurs van Delphy. Het project wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de Europese Unie en de provincie Utrecht in het kader van het POP3 programma. Het project heeft een looptijd van drie jaar.

Voor meer informatie: www.delphy.nl

Publicatiedatum: