Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nedersaksen: Minister van Landbouw bezoekt familiebedrijf Rolker

Waar Elstar, Jonagold en Topaz groeien, liet landbouwminister Barbara Otte-Kinast zich informeren over de biologische fruitteelt. In Jork, in het hart van het Duitse fruitteeltgebied het Alte Land, bezocht zij het familiebedrijf Rolker. Het bedrijf hoort tot de circa 90 biologische fruitteeltbedrijven die op circa 2.200 hectare in Noord-Duitsland bio-fruit telen. Circa 40 procent van de Duitse bio-appelen komt uit Nedersaksen. "Ik ben onder de indruk van de vastberadenheid en daadkracht waarmee hier een hele familie hun idee naleeft", zei de minister tijdens haar bezoek. Bij het bedrijf Rolker wordt sinds de jaren '90 biologisch geteeld. Er wordt bovendien ook circa 20.000 ton biologisch fruit van circa veertig andere bedrijven gebundeld en verkocht.

Conventioneel versus biologisch
De advisering neemt 'Öko-Obstbau Norddeutschland Versuchs- und Beratungsring' (ÖON) op zich, die in 1997 opgericht werd en tegenwoordig circa negentig leden telt. "Van het werk van onze deskundigen profiteren de bio-bedrijven evenzeer als de conventioneel werkende fruittelers aangezien onderzoeksstrategieën overgenomen kunnen worden", legt Christian Jackisch van ÖON uit.


Petra Rolker en Birte Viets bij de beursstand op de BIOFACH van dit jaar

De deelstaat Nedersaksen zet zich op allerlei wijze in voor de biologische fruittelers en bedrijven die geïnteresseerd zijn om over te stappen: Het door de Noord-Duitse deelstaten gezamenlijk gesteunde advieswerk van ÖON wordt door deelstaat Nedersaksen met jaarlijks circa 22.000 euro per jaar gesubsidieerd. Daarnaast ontvangen fruittelers subsidies wanneer zij overstappen op biologische landbouw in het kader van landbouw- en milieumaatregelen. Ook het EU-schoolfruitprogramma heeft in Nedersaksen positieve uitwerkingen op de vraag gehad. Meer dan 70 procent van de scholen die deel hebben genomen heeft besloten om biologisch geteelde groenten en fruit af te nemen. "We zijn trots op dit succesverhaal, dat zich verder voort moet zetten", benadrukte Barbara Otte-Kinast.

Omschakelingsproducten
Daarom loofde ze het engagement van de familie Rolker voor zogenaamde 'omschakelingsproducten'. Het bedrijf bundelt namelijk ook appelen van arealen waar men momenteel werkt aan een overstap op biologische landbouw en die onder de naam 'Naturgut Junior-Helden' bij discounter Penny verkocht worden. "Daar belanden ook weleens appelen in de schappen die niet even groot zijn of een ruwere schil hebben", legt Jörn Rolker uit. Ministerin Barbara Otte-Kinast sprak haar waardering uit over hun bijdrage aan de waardering van levensmiddelen: "Gezond, smaakvol fruit hoeft er niet perse perfect uit te zien."

Aangezien biologische landbouw met meer werk gemoeid gaat en de opbrengst per hectare bij biologische landbouw lager ligt, betaalt de discounter de telers reeds een hogere prijs voor de omschakelingpsroducten. "We hopen zo een extra impuls te geven om over te stappen op biologische landbouw", zegt Patricia Brunn van Penny.

Voor meer informatie:

Rolker Ökofrucht GmbH
Osterladekop 5 · 21635 Jork 
Tel. +49 4162 91389-00 
Fax: +49 4162 91389-18
info@rolker.com 
www.rolker.com 

Publicatiedatum: